Bent u een opdrachtgever en werkt u veel met zzp’ers? Of bent u een zzp’er en werkt u voor een opdrachtgever? Let dan goed op! De Belastingdienst zal vanaf oktober 2019 meer controle gaan houden op het tegengaan schijnzelfstandigheid. Dit toezicht kan bijvoorbeeld bestaan uit een boekenonderzoek of een bedrijfsbezoek. Blijkt er na controle van de Belastingdienst dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en bent u kwaadwillend? Dan legt de Belastingdienst u waarschijnlijk correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en eventueel een boete op.
Wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid?
Van schijnzelfstandigheid kan sprake zijn op het moment dat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer veel lijkt op een dienstverband. De Belastingdienst kijkt hierbij of de zzp’er zelf de opdracht moet uitvoeren, of de zzp’er zelf mag bepalen hoe hij de opdracht uitvoert en op welke manier de zzp’er beloond wordt.
Bent u zzp’er? Op de website van de Belastingdienst kunt u zelf controleren of u een ondernemer bent of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Wanneer is er sprake van kwaadwillendheid?
Van kwaadwillendheid is er sprake op het moment dat u ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’ (bron: website Belastingdienst).
Bent u niet kwaadwillend? Dan zal de Belastingdienst u niet direct een naheffingsaanslag en/of boete opleggen. De Belastingdienst geeft u dan aanwijzingen om te voorkomen dat er in de toekomst geen sprake meer is van schijnzelfstandigheid. Meestal krijgt u dan drie maanden de tijd om deze aanwijzingen op te volgen. Heeft u na deze termijn de aanwijzingen niet opgevolgd? Dan zal de Belastingdienst wel gaan handhaven.
Wat zijn de gevolgen als er sprake is van kwaadwillendheid?
Op het moment dat er sprake is van kwaadwillendheid krijgt u als zzp’er te maken met correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen en verliest u uw recht op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Als opdrachtgever moet u loonheffingen inhouden en betalen.
Handhaving Wet DBA schijnzelfstandigheid
Is er geen sprake van schijnzelfstandigheid en kwaadwillendheid? Dan zal de Belastingdienst de handhaving van de Wet DBA uitstellen tot 1 januari 2021. Op die datum wilt het kabinet namelijk nieuwe wet- en regelgeving invoeren hieromtrent. Bent u dus niet kwaadwillend, maar bleek de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer wel een dienstverband te zijn? Dan zullen er geen naheffingsaanslagen en boetes opgelegd worden. Mocht u twijfelen of u schijnzelfstandig bent, neem dan contact met ons op.
Recente reacties