fbpx

Als ondernemer is het verleidelijk om producten in te kopen bij Chinese Webshops zoals Alibaba en AliExpress. Vaak zijn producten bij Chinese webshops veel goedkoper dan bij Nederlandse webshops. Toch is het kopen van producten bij Chinese webshops niet zonder risico’s.

Waar moet je opletten als je producten bij Chinese webshops koopt?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat producten welke je invoert aan de Nederlandse regels moeten voldoen. Zo is het belangrijk dat producten veilig en bruikbaar zijn voordat je deze in Nederland op de markt brengt. Ook kunnen er specifieke eisen aan een bepaald product worden gesteld. Denk hierbij aan levensmiddelen en consumentenproducten. Voor onder andere elektronische producten en speelgoed geldt dat deze een CE-markering moeten hebben. Controleer dit dus voordat je een product doorverkoopt aan een consument.

Productaansprakelijkheid

Koop je producten bij een webshop in China dan heeft dit ook gevolgen voor de productaansprakelijkheid. Normaal gesproken is de producent van een product aansprakelijk voor schade ontstaan door een product. Koop je echter producten van buiten de Europese Unie, dan rust de productaansprakelijkheid bij jou.

Bij binnenkomst van producten in Nederland moeten er vaak invoerrechten en btw betaald worden. Hieronder een overzicht wanneer er invoerrechten of btw betaald moet worden:

Aankoopbedrag (exclusief verzekerings- en verzendkosten). Invoerheffingen btw
tot €22,00 Nee Nee
€22,00 tot €150,00 Nee Ja
vanaf €150,00 Ja Ja

Komt jouw product met een post koeriersbedrijf dan betaal je deze belastingen aan dit bedrijf. Hiervoor kan het post koeriersbedrijf inklaringskosten rekenen. Vaak liggen de kosten hiervoor tussen de €15 en de €50. De betaalde btw kun je natuurlijk wel als in aftrek brengen op de af te dragen btw.

Factuurbedrag verlagen?

Nu klikt het verleidelijk om het bestellingen in meerdere pakketten te versturen of om het factuurbedrag te laten verlagen. Vaak stellen Chinese webshops dit zelfs voor. Het is zeker niet aan te raden om hier gebruik van te maken. Meerdere pakketten aan dezelfde ondernemer kunnen bij controle worden gezien als één pakket. Het verlagen van het factuurbedrag is fraude. Hierop staan dan ook geldboeten en andere straffen.

Voor advies over het kopen van producten bij Chinese webshops kun je bij ons terecht. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Voor producten die van binnen de Europese Unie komen gelden andere regels. Dit artikel ziet alleen op producten die uit landen buiten de Europese Unie komen.