fbpx

Loading

Veel ondernemers schaffen werkkleding en werkschoenen aan. De kosten voor de aanschaf van werkkleding en -schoenen zijn in beginsel zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Welke voorwaarden dit zijn leg ik u graag uit in dit blog. 

Wat wordt onder werkkleding verstaan?

Werkkleding is kleding die u uitsluitend kunt dragen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van uw onderneming. Over het algemeen kan aangenomen worden dat als kleding niet geschikt is om privé te dragen, het als werkkleding aangemerkt kan worden. Bijvoorbeeld een overall, deze trekt u waarschijnlijk niet aan als u naar de supermarkt gaat. Is de werkkleding wel geschikt om ook privé te dragen? Dan moet deze kleding voorzien zijn van een logo van minimaal 70 cm2. Dit logo moet natuurlijk een logo zijn van uw onderneming of anderszins naar uw onderneming verwijzen.

Is de werkkleding uitsluitend geschikt om te dragen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van uw onderneming of is er op de kleding een logo aangebracht van minimaal 70 cm2? Dan mag u de kosten voor de aanschaf van deze kleding in aftrek brengen. Dit betekent dat een net pak niet in aftrek kan worden gebracht. 

 

Wat wordt onder werkschoenen verstaan?

Op werkschoenen is het natuurlijk veel lastiger om een logo aan te brengen dan op kledingstukken, daarom kan worden aangenomen dat werkschoenen alleen in aftrek kunnen worden gebracht als het gaat om veiligheidsschoenen. Dit zijn schoenen met anti slip zolen, schoenen met een verstevigde neus of schoenen met een specifieke normering. Mocht u werkschoenen gaan kopen vraag dan altijd aan de winkel welke normering de schoenen bevatten en of deze normermering aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. 

 

Zijn er ook uitzonderingen denkbaar?

Zoals op bijna elke regel, zijn er op deze hoofdregels ook uitzonderingen mogelijk. In specifieke gevallen kan kleding die ook privé te dragen is, maar geen uiterlijke kenmerken van uw onderneming bevat toch aftrekbaar zijn. Zo heeft de Hoge Raad ooit geoordeeld dat de zwarte kleding van een predikant wel in aftrek gebracht mag worden, daar een predikant niet vrijstaat om in andere dan zwarte kleding te verschijnen. Er zijn dus uitzonderingen denkbaar waarbij kleding die ook privé gedragen kan worden toch als zakelijke kosten kunnen worden aangemerkt. 

Werkkleding dus wel aftrekbaar

Werkkleding mag dus in aftrek gebracht worden. Twijfelt u of uw kleding wel of geen kleding is? Dan helpen wij u hier graag bij. U kunt contact met ons opnemen door het invullen van ons contactformulier