fbpx

Loading

Het grijze kenteken is voor auto’s (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo’n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit.

Wat is een grijs kenteken?

 

Een grijs kenteken herken je doordat deze begint met de letter V. Het kenteken is niet echt ‘grijs’, maar gewoon net als de meeste andere kentekens geel.

Een grijs kenteken houdt in dat dit voertuig door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf.

 

Voordelen grijs kenteken

 

Naast dat een bestelauto handig is voor jou als ondernemer heeft het grijze kenteken ook nog een aantal financiële voordelen:

  • Je betaalt geen BPM bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
  • Je betaalt minder wegenbelasting.

Door veranderende wetgeving moet je vanaf 2025 wel BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) betalen bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.

De korting op de wegenbelasting is natuurlijk wel erg interessant. Deze korting hangt af van de gewichtsklasse van de auto, jouw woonplaats en de brandstof van de bedrijfsbus.

 

 

Voorwaarden grijs kenteken

 

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van een grijs kenteken: 

  1. De bestelauto is ingericht voor het vervoer van goederen.
  2. De bestelauto voldoet aan de specifieke afmetingen en eisen van de Belastingdienst.
  3. Je bent ondernemer met een KVK-nummer en BTW-nummer.
  4. Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.

Ondanks de financiële voordelen die een grijs kenteken heeft betaal je, net als bij een ‘normale zakelijke auto’ wel gewoon bijtelling.

Deze wordt berekend op basis van de volledige cataloguswaarde van de auto (inclusief bpm).

Lees ook: Auto van de zaak of privé?

 

 

Verklaring alleen zakelijk gebruik

 

Indien je de bestelauto alleen zakelijk gebruikt, is het mogelijk om geen bijtelling te betalen. Het is belangrijk dat je dan minder dan 500 kilometers per jaar privé gaat rijden met de bestelauto.

Deze verklaring kan je niet met terugwerkende kracht indienen. Zorg dus dat je dit op tijd regelt. Dit kan met het formulier: ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’.

Wilt u meer weten over het grijze kenteken? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van fiscale tips en nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de boekhouding, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een boekhoudkantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij.

Onze klanten: B Social Media Marketing

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Bianca de Heer van B Social Media Marketing. Bianca deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met haar boekhouding. Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Mijn naam...

Is sponsoren fiscaal voordelig voor ondernemers?

Als ondernemer heeft u er vast weleens over nagedacht om te gaan sponsoren. De vraag die ik op kantoor dan ook vaak te horen krijg is of sponsoren fiscaal aftrekbaar is. In dit blog zal ik een antwoord formuleren op deze vraag.   Wat is sponsoring precies? Sponsoring...

Inkopen via Alibaba en Aliexpress

  Als ondernemer is het verleidelijk om producten in te kopen bij Chinese Webshops zoals Alibaba en AliExpress. Vaak zijn producten bij Chinese webshops veel goedkoper dan bij Nederlandse webshops. Toch is het kopen van producten bij Chinese webshops niet zonder...

Belastingvoordelen voor ondernemers

In dit overzicht vindt u de meest voorkomende belastingvoordelen voor ondernemers, zodat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Wij zorgen er uiteraard voor dat als u klant van ZJ Advies bent deze indien mogelijk voor u toegepast worden.   Zakelijke kosten...

Boekenonderzoek Belastingdienst; wat houdt het in?

Wanneer u een onderneming heeft dan kan er een boekenonderzoek door de Belastingdienst worden uitgevoerd. De Belastingdienst kan een bedrijfscontrole komen doen om te controleren of uw administratie op orde is. Wij leggen u uit wat zo'n boekenonderzoek precies...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Prinsjesdag 2022: wat betekent dat voor u als ondernemer?

Gisteren was het weer de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. Prinsjesdag is al sinds meer dan honderd jaar de dag waarop de overheid zijn plannen voor het volgende jaar bespreekt. Onderdeel van deze plannen is het belastingplan. Hierin staan de...

read more