fbpx

Loading

Het grijze kenteken is voor auto’s (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo’n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit.

Wat is een grijs kenteken?

 

Een grijs kenteken herken je doordat deze begint met de letter V. Het kenteken is niet echt ‘grijs’, maar gewoon net als de meeste andere kentekens geel.

Een grijs kenteken houdt in dat dit voertuig door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf.

 

Voordelen grijs kenteken

 

Naast dat een bestelauto handig is voor jou als ondernemer heeft het grijze kenteken ook nog een aantal financiële voordelen:

  • Je betaalt geen BPM bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
  • Je betaalt minder wegenbelasting.

Door veranderende wetgeving moet je vanaf 2025 wel BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) betalen bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.

De korting op de wegenbelasting is natuurlijk wel erg interessant. Deze korting hangt af van de gewichtsklasse van de auto, jouw woonplaats en de brandstof van de bedrijfsbus.

 

 

Voorwaarden grijs kenteken

 

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van een grijs kenteken: 

  1. De bestelauto is ingericht voor het vervoer van goederen.
  2. De bestelauto voldoet aan de specifieke afmetingen en eisen van de Belastingdienst.
  3. Je bent ondernemer met een KVK-nummer en BTW-nummer.
  4. Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.

Ondanks de financiële voordelen die een grijs kenteken heeft betaal je, net als bij een ‘normale zakelijke auto’ wel gewoon bijtelling.

Deze wordt berekend op basis van de volledige cataloguswaarde van de auto (inclusief bpm).

Lees ook: Auto van de zaak of privé?

 

 

Verklaring alleen zakelijk gebruik

 

Indien je de bestelauto alleen zakelijk gebruikt, is het mogelijk om geen bijtelling te betalen. Het is belangrijk dat je dan minder dan 500 kilometers per jaar privé gaat rijden met de bestelauto.

Deze verklaring kan je niet met terugwerkende kracht indienen. Zorg dus dat je dit op tijd regelt. Dit kan met het formulier: ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’.

Wilt u meer weten over het grijze kenteken? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van fiscale tips en nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de boekhouding, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een boekhoudkantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij.

Btw berekenen over de omzet

Wanneer u een bedrijf heeft, gaat u als het goed is omzet maken. U ontkomt er niet aan om over uw omzet belasting te gaan betalen en dus moet u btw berekenen over de omzet. Wij leggen in dit blog uit hoe u de btw berekent over de omzet.  Wat is btw? Btw staat voor...

Eenmanszaak vs. Besloten Vennootschap

Loading

Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming?

Kies je als ondernemer in spe voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, naamloze vennootschap of een van de andere rechtsvormen die er zijn? Verreweg de meeste ondernemers in Nederland kiezen voor de eenmanszaak of de besloten vennootschap, maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee rechtsvormen en wat is een rechtsvorm nu eigenlijk? 

Btw berekenen over verzendkosten; wel of niet?

Voor veel ondernemers is het onduidelijk of er over de verzendkosten wel of geen btw gerekend moet worden. Wanneer u namelijk post of pakketten met PostNL verzend betaalt u hier 0% btw over. Wij leggen u in dit blog uit hoe het zit.    Moet ik btw rekenen over de...

Btw-vrijstelling gaat niet altijd op voor zzp’ers in de zorg

Afgelopen tijd ben ik voor een aantal van mijn cliënten bezig geweest met het aanvragen van een btw-vrijstelling. Deze cliënten zijn zzp’ers in de zorg. Onder zzp’ers in de zorg heerst het grote misverstand dat alle zzp’ers in de zorg vrijgesteld zijn van btw. Dit is...

Wanneer krijg ik bericht over de aangifte inkomstenbelasting?

Heeft u de aangifte inkomstenbelasting ingediend? Dan moet u waarschijnlijk geld betalen of krijgt u geld terug van de Belastingdienst. U moet hiervoor wachten op het bericht dat u van de Belastingdienst krijgt. Maar wanneer krijgt u deze? Wij vertellen het u in dit...

Prinsjesdag 2022: wat betekent dat voor u als ondernemer?

Gisteren was het weer de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. Prinsjesdag is al sinds meer dan honderd jaar de dag waarop de overheid zijn plannen voor het volgende jaar bespreekt. Onderdeel van deze plannen is het belastingplan. Hierin staan de...

read more

Zakelijke kosten maken om het kosten maken

Laatst belde een zzp’er mij op met de volgende vraag: “Van mijn collega had ik gehoord dat ik meer kosten moet maken, hoe kan ik meer kosten maken?’’. Ik vind dat altijd een lastige vraag om te beantwoorden, omdat je moet voorkomen dat je als zzp’er kosten gaat maken...

read more