fbpx

Loading

Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming?

Eenmanszaak vs. Besloten Vennootschap, wat zijn nou de verschillen? Kies je als ondernemer in spe voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, naamloze vennootschap of een van de andere rechtsvormen die er zijn? Verreweg de meeste ondernemers in Nederland kiezen voor de eenmanszaak of de besloten vennootschap, maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee rechtsvormen en wat is een rechtsvorm nu eigenlijk?

 

Kort gezegd is een rechtsvorm het juridische omhulsel van jouw onderneming. Deze rechtsvormen zijn onder te verdelen in rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid noemen we een rechtspersoon. Rechtspersonen zijn net als natuurlijke personen zoals jij en ik, handelingsbevoegd. Rechtspersonen kunnen dingen kopen, schulden aangaan en dergelijke handelingen verrichten. De eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en de besloten vennootschap is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid.

 

Belangrijkste verschillen tussen de eenmanszaak en de besloten vennootschap (bv):
  1. Aansprakelijkheid: verreweg het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak en de bv is de aansprakelijkheid. Kies jij als ondernemer voor een eenmanszaak dan ben je ook privé met je gehele vermogen aansprakelijk voor alle schulden die jouw onderneming maakt. Doordat een bv rechtspersoonlijkheid bezit en dus zelf handelingsbevoegd is, is de bv aansprakelijk voor alle schulden die zij maakt, als ondernemer ben je dus, in beginsel, niet privé aansprakelijk.
  2. Oprichting: voor de oprichting van een eenmanszaak gelden – behalve een inschrijving bij de Kamer van Koophandel – geen verdere oprichtingseisen. Wil je een bv oprichten dan moet je naar de notaris. De notaris maakt dan een notariële akte op met daarin de statuten van de bv. Daarnaast moet je om een bv op te richten minimaal €0,01 aan kapitaal storten in de bv.
  3. Belasting: over de winst van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting in box 1 (36,55% – 51,95%). Als ondernemer in box 1 kun je daarnaast gebruik maken van allerlei fiscale voordelen. Zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek, de investeringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Deze fiscale voordelen verminderen de winst waarover je belasting moet betalen. Over de winst van een bv wordt vennootschapsbelasting betaald (20-25%). Vervolgens betaal je nog belasting in box 2 over de winst die de bv aan jouw uitkeert (25%). Totaal wordt er dus over de winst van de bv ongeveer 43,75% belasting betaald. Een eenmanszaak is dus bij kleine winsten verreweg het voordeligst.

 

Eenmanszaak vs. Besloten Vennootschap wat kies jij? Mocht jij twijfelen welke rechtsvorm het beste bij jouw toekomstige onderneming past. Of twijfel je of een bepaalde rechtsvorm nog wel bij jouw onderneming past? Neem dan contact op voor een advies op maat.