fbpx

Loading

Je bent ondernemer, je rijdt veel zakelijke kilometers en het is tijd voor een nieuwe auto. Is het dan verstandig om een auto privé of in naam van jouw onderneming te kopen? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Welke situatie voor jou fiscaal het meest voordelig is, is namelijk afhankelijk van meerdere omstandigheden.

Zakelijke kilometers

Allereerst is het evident om te weten wat er onder zakelijke kilometers wordt verstaan. Zakelijke kilometers zijn alle kilometers die je rijdt voor zakelijk doeleinden. Ook woon-werkverkeer wordt hieronder verstaan. Voor de belastingdienst maakt het niet uit hoevaak je op en neer naar je werk rijdt. Wel moet er gereden volgens de gebruikelijke route. Een klein stukje omrijden om bijvoorbeeld boodschappen te doen, vallen niet onder zakelijke kilometers. Het is dus belangrijk om een rittenregistratie bij te houden. Ook moet je als ondernemer zoveel mogelijk bewijzen bewaren die aantonen dat een bepaalde rit, een zakelijke rit is.

 

Situatie 1: Je rijdt minder dan 500 kilometer privé

Op het moment dat je minder dan 500 kilometer privé rijdt is het aan te raden om een auto op naam van de zaak te kopen. Je kunt dan alle kosten in aftrek brengen op je winst en kan de btw – in beginsel – terug vragen.

 

Situatie 2: Je rijdt meer dan 500 kilometer privé

Op het moment dat je meer dan 500 kilometer privé rijdt is het afhankelijk van het aantal privékilometers, de waarde van de auto, jouw inkomsten en de uitstoot van de auto wat fiscaal het meest voordeligst is.

Koop je de auto in naam van de zaak, dan krijg je te maken met de bijtellingsregeling. De waarde van de auto vermenigvuldigd met 4% – 22% komt als onttrekking boven op je inkomen. Hoe hoger je inkomen is, hoe meer belasting je dus hierover moet betalen. Het voordeel van een auto in naam de zaak is dat je alle kosten kunt aftrekken van de winst. Daarnaast is het mogelijk om de btw over gemaakte kosten terug te vragen. Let wel op dat bij de btw rekening gehouden moet worden met het aantal privékilometers.

Koop je een auto privé, dan kun je per zakelijk gereden kilometer €0,19 als kosten in aanmerking nemen. De btw over de aanschaf van de auto kun je niet terugvragen. Wel kun je de btw terugvragen in evenredigheid naar het aantal zakelijke kilometers voor onderhoud en brandstof voor de auto. Dit laatste kan alleen als je betaald met een bankpas of creditcard van jouw onderneming. Woon-verkeer wordt voor de btw niet gezien als zakelijke kilometers.

 

Auto van de zaak of privé auto? Conclusie:

Ben je – als ondernemer – van plan om binnenkort een nieuwe auto te kopen. Wij helpen je graag met het maken van de fiscaal voordeligste keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.