fbpx

Loading

Het gaat goed met de zaken en u bent van plan om uw onderneming uit te breiden. U wilt diensten gaan leveren aan ondernemers die gevestigd zijn in andere EU-landen. Graag leg ik u uit hoe u dan de btw berekent en hoe u de aangifte op de juiste manier invult. 

Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen leveringen aan particulieren (personen zonder btw-nummer) en bedrijven. 

 

Diensten leveren aan particulieren

Levert u diensten aan particulieren? Met particulieren bedoel ik hier een klant die geen btw-identificatienummer heeft. Dan brengt u de Nederlandse omzetbelasting in rekening. 

 

Intracommunautaire levering

Levert u diensten aan bedrijven? Met bedrijven bedoel ik hier een klant die wel een btw-identificatienummer heeft. Dan is er sprake van een zogeheten intracommunautaire levering. Dan geldt als hoofdregel dat de omzetbelasting belast is in het land waar de klant is gevestigd. Wat moet u doen? 

  1. Stuur de klant een factuur met daarop de vermelding “btw-verlegd”;
  2. Geef de levering op in uw omzet aangifte onder rubriek 3b; en
  3. Geef de levering op in de “opgaaf intracommunautaire prestaties” 

 

Opgaaf intracommunautaire prestaties

U bent verplicht leveringen van diensten aan bedrijven in andere EU-landen op te geven in de opgaaf intracommunautaire prestaties (icp). Dit is een apart formulier. Hierop specificeert u de gegevens die u heeft ingevuld in rubriek 3b van de omzetbelasting aangifte. Het totaalbedrag van de icp-opgaaf moet dus altijd gelijk zijn aan het bedrag wat is ingevuld in rubriek 3b in de btw-aangifte. 

 

Uitzonderingen

Maar zoals op elke regel bestaat er op de bovenstaande regels ook een aantal uitzonderingen. Zo geldt er een uitzondering voor de levering van digitale diensten. Levert u een digitale dienst aan een particulier in een ander EU-land en bedraagt de omzet hieruit meer dan €20.000? Dan is de btw-belast in het land waar de afnemer gevestigd is. 

Welke uitzonderingen er nog meer gelden kunt u lezen op de website van de Belastingdienst. 

 

Conclusie: Hoe werkt de btw als ik exporteer of importeer vanuit het buitenland?

In de meeste gevallen brengt u bij particulieren uit andere EU-landen het Nederlandse btw-tarief in rekening. Bij bedrijven verlegt u de btw en moet u een icp-opgaaf doen. Wij helpen u graag bij het doen van de icp-opgaaf en het invullen van de btw-aangifte. Mocht u naar aanleiding van dit blog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen door het invullen van het contactformulier