fbpx

Loading

Een boekhouder vinden kan soms een hele uitdaging zijn. Wat voor soort boekhoudkantoor is geschikt voor uw bedrijf? En waar moet u opletten wanneer u gaat samenwerken met een boekhouder? En waarop zijn de kosten van een boekhouder gebaseerd? In deze blog geven wij u tips bij het zoeken naar een boekhouder voor uw bedrijf.

 

Wat voor boekhouder heeft uw bedrijf nodig?

De eerste stap is om te kijken naar wat voor boekhouder er eigenlijk past bij uw bedrijf. Een eenmanszaak heeft vaak minder administratie dan een besloten vennootschap bijvoorbeeld. Ook is de branche van uw onderneming afhankelijk voor wat voor soort boekhoudbureau u nodig heeft. In sommige branches zijn er bijvoorbeeld andere aftrekposten waar u gebruik van kan maken, het is dus fijn om een boekhoudkantoor te zoeken die gespecialiseerd is in uw branche.

 

Hoeveel wilt u zelf aan de boekhouding doen?

Wanneer u de boekhouding wilt uitbesteden kunt u ervoor kiezen om het gedeeltelijk uit te besteden of dat u de complete boekhouding uitbesteed aan uw boekhouder. Ga dus bij uzelf na of u zelf ook nog tijd wilt besteden aan de boekhouding. U kunt er vaak voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de belastingaangifte uit te besteden aan de boekhouder en om zelf de boekhouding bij te houden in een boekhoudprogramma. Wanneer u geen boekhoudkennis heeft adviseren wij altijd om de complete boekhouding uit te besteden aan de boekhouder.

 

De kosten van een boekhouder

De kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo zit er een verschil tussen boekhouders die een mbo opleiding gedaan hebben en die met een universitaire opleiding. Boekhouders met een hogere opleiding hebben vaak meer kennis over de wet- en regelgeving en aftrekposten en kunnen op basis hiervan u ook beter adviseren, daarentegen zijn mbo boekhouders vaak voordeliger.  Ook de grootte van uw bedrijf is afhankelijk van de prijs. Wanneer u veel mutaties heeft per maand zullen de kosten ook meer zijn dan wanneer u maar een paar facturen en bonnetjes per maand te verwerken heeft.

Sommige boekhoudkantoren berekenen hun prijzen per uur dat zij voor u bezig zijn, het nadeel hiervan is dat u soms voor onverwachtse hoge kosten komt te staan. Veel boekhoudbureaus werken met een maandprijs, voor dit bedrag krijgt u dan alles wat u heeft afgesproken met uw boekhouder, hierdoor komt u einde van de maand niet voor onverwachtse kosten te staan.

 

Een goede boekhouder verdient zichzelf terug

Wees niet bang om te investeren in een goede boekhouder. Een deskundig adviseur met kennis over de wet- en regelgeving en aftrekposten zal uiteindelijk geld voor u opleveren. Een goede boekhouder weet op welke voordelen uw bedrijf recht heeft en van welke aftrekposten u gebruik kan maken. Denk ook aan alle kosten waarvan uw boekhouder weet welke aftrekbaar zijn, dit zijn vaak dingen die u als ondernemer zelf nooit over nagedacht heeft.

ZJ Advies B.V. kan de (complete) boekhouding voor u uit handen nemen. Wij zijn gespecialiseerd in de boekhouding van eenmanszaken en zzp’ers. Wij werken alleen met universitaire boekhouders en zijn op de hoogte van alle wet- en regelgeving en aftrekposten waar u als ondernemer gebruik van kan maken. Neem nu contact met ons op om een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen.