fbpx

Loading

Elke onderneming heeft een bedrijfsnaam nodig. Maar met welke juridische aspecten krijgt u te maken bij het kiezen van een bedrijfsnaam? Wij leggen u de regels vanuit de wet uit, bij het kiezen van een handelsnaam voor uw bedrijf.

 

Wat is een bedrijfsnaam?

Een bedrijfsnaam is de naam waaronder u het bedrijf naar buiten treedt, en de naam waarbij uw bedrijf staat vermeldt bij de Kamer van Koophandel. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw eigen naam te gebruiken als bedrijfsnaam, maar u mag ook zelf een naam bedenken.  De naam van ons bedrijf, ZJ Advies B.V., is een samenvoeging van de eerste letters van de achternamen van de eigenaren; Zijlma en Jongste.

 

Het recht op een bedrijfsnaam

Het recht op een handelsnaam ontstaat door de naam te gebruiken. Degene die als eerste de bedrijfsnaam gebruikt, heeft het recht erop. Echter is de handelsnaam altijd verbonden aan de onderneming, wanneer u de naam dus overdraagt aan iemand anders gaat dit altijd samen met de onderneming.

 

Verbodsbepalingen voor bedrijfsnamen

Vanuit de Handelsnaamwet zijn er een aantal verbodsbepalingen opgesteld:

  • Een handelsnaam die in strijd met de waarheid aanduidt dat de onderneming aan een ander toebehoort.

Dit houdt in dat de naam van het bedrijf doet vermoeden dat het bedrijf van iemand anders is, waarvan het bedrijf niet is. Bijvoorbeeld als het bedrijf ‘Jan de Boer Schilders’ heet, maar het bedrijf is niet van Jan de Boer.

  • Een handelsnaam die de verkeerde indruk geeft omtrent de rechtsvorm. 

Dit houdt in dat de bedrijfsnaam een verkeerde rechtsvorm omvat. Stel u heeft een eenmanszaak en uw noemt uw bedrijf ‘Jan de Boer Schilders B.V.’, dan is dit in strijd met de handelsnaamwet.

  • Een handelsnaam die al door een ander wordt gevoerd.

Wanneer u een handelsnaam gebruikt die al eerder, door iemand anders, bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd is, en het is in hetzelfde vakgebied en in hetzelfde geografische gebied, dan is het verboden om deze handelsnaam te gebruiken. Dit kan namelijk verwarring opleveren.

  • Een handelsnaam die in strijd is met een merk van een andere onderneming.

Een merk is iets anders dan een handelsnaam, maar u kunt wel uw handelsnaam als merk gebruiken. Dit dient u vast te leggen bij het BOIP. Indien uw handelsnaam al door iemand anders is geregistreerd bij het BOIP mag u deze naam niet gebruiken.

  • Een handelsnaam die een onjuiste indruk geeft van de onder die naam gedreven onderneming. 

Wanneer de handelsnaam doet vermoeden dat u iets anders doet dan wat u daadwerkelijk doet is dit verboden. Als uw bedrijf bijvoorbeeld ‘Jan de Boer Schilders’ heet, maar u bent eigenlijk glazenwasser en geen schilder, dan is dit verboden.

 

Conclusie

Een bedrijfsnaam kiezen is erg bepalend voor uw bedrijf en hier dient u zeker goed over na te denken. Houdt hiermee ook zeker de regels vanuit de Handelsnaamwet in uw achterhoofd zodat u geen fouten maakt. Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.