fbpx

Loading

Veel ondernemers hebben een e-book geschreven die zij verkopen. Vanaf 1 januari zal de btw voor e-books en digitale kranten verlaagd worden van 21% naar 9%. Wat houdt dit voor u in en gaat u hierdoor meer verdienen? Wij vertellen u het vandaag in dit bericht.

 

Wat is het lage btw tarief?

Btw betekent Belasting Toegevoegde Waarde. Over (bijna) alle producten en diensten wordt btw berekent, op deze manier dragen wij allemaal iets bij aan de overheid. De belasting is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor de overheid. De btw heeft verschillende categorieën, de meest gebruikelijke is de standaard 21% btw. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage btw tarief van 9%. Het lage btw tarief geldt voor de producten; voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek, boeken en periodieken. Ook zijn er een aantal diensten waarvoor het lage btw tarief geldt zoals het repareren van fietsen, cultuur en personenvervoer.

Er bestaat ook nog de 0% btw categorie. De producten die onder de 0% btw vallen zijn bijvoorbeeld accijnsgoederen. dit geldt voor diensten bij import vanuit en export naar niet-EU-landen, internationaal personenvervoer, werkzaamheden aan goederen die uitgevoerd worden naar niet-EU-landen en bemiddeling bij vervoer, opslag en invoer.

 

Waarom wordt het btw tarief verlaagd?

Op papieren kranten, tijdschriften en boeken geldt momenteel al het lage btw tarief van 9%. Om geen verschil meer te maken tussen elektronische versies en papieren versies wordt het btw tarief verlaagd van 21% naar 9% per 1 januari 2020. Hierdoor kan het dat e-books en digitale kranten voor u goedkoper kunnen worden, als de partij die het levert de prijs niet verhoogt en enkel het nieuwe btw tarief toe past.

 

Waarvoor geldt het verlaagde tarief?

Het tarief wordt van het standaard 21% btw-tarief verlaagd naar het lage 9% btw-tarief. Dit geldt voor e-books, digitale kranten en tijdschriften, betaalde toegang tot websites van kranten en tijdschriften, downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen en journalistieke platvormen.

 

Ik verkoop een e-book, ben ik verplicht het btw-tarief te verlagen?

Indien u een e-book verkoopt en hiervoor momenteel 21% btw over berekent bent u inderdaad verplicht om per 1 januari 2020 de btw te verlagen naar 9%. U kunt er wel voor kiezen uw prijs omhoog te doen, op deze manier houdt u meer geldt over, wanneer de klant een zakelijk klant is zal de klant hierdoor wel meer gaan betalen, hij kan nu namelijk nog maar 9% btw terugvragen in plaats van 21% btw. Neem dit dus mee in uw beslissing.

 

Mocht u na aanleiding van dit blog nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen. ZJ Advies B.V. is uw partner op fiscaal en jurist gebied en wij helpen u graag.