fbpx

Loading

De zakelijke bankrekening, is dat eigenlijk verplicht? Wanneer u een bedrijf begint dan zijn er erg veel dingen waar u rekening mee dient te houden. Zo ook de zakelijke bankrekening, veel ondernemers vragen zich dan ook af of deze verplicht is. En wat zijn dan de voordelen van zo’n zakelijke rekening? Dat bespreken wij in dit blog.

 

Is een zakelijke bankrekening verplicht?

Voor zzp’ers is een zakelijke bankrekening niet verplicht, voor een BV of een NV wel. Echter adviseren wij altijd om direct bij de start van uw bedrijf ook een zakelijke rekening aan te vragen. De Belastingdienst verplicht het namelijk niet om een zakelijke rekening te openen, maar wanneer de Belastingdienst komt controleren willen zij wel binnen een redelijke termijn een goed overzicht hebben van uw financiën. Wanneer u dan uw privé rekening ook voor zakelijke doeleindes gebruikt dient u al deze mutaties apart te specificeren, dit lukt vaak niet binnen de ‘redelijke termijn’ van de Belastingdienst.

 

Voordelen zakelijke bankrekening

Er zijn heel wat voordelen wanneer u gebruik maakt van een zakelijke bankrekening. De grootste voordelen zijn:

  • Privé en zakelijk houdt u op deze manier gescheiden, waardoor u een goed overzicht heeft.
  • Het heeft een professionele uitstraling wanneer u een zakelijke bankrekening heeft.
  • De meeste banken bieden een startersvoordeel aan wanneer u gebruik maakt van een zakelijke rekening.
  • Uw administratie wordt overzichtelijker indien u een zakelijke rekening heeft.

 

Zakelijke spaarrekening

Veel banken bieden ook de optie aan om een zakelijke spaarrekening te openen, dit kan erg handig zijn om bijvoorbeeld spaarpotjes te maken waarin u het geld dat u aan de Belastingdienst moet afstaan op spaart. Op deze manier heeft u altijd een goed overzicht wat u nog daadwerkelijk te besteden heeft.

 

Boekhouding uitbesteden

Indien u de boekhouding aan ons uitbesteed dan adviseren wij u ook altijd om een zakelijke rekening aan te maken. Indien u dit niet doet hebben wij geen goed overzicht van uw zakelijke inkomsten en uitgaven en gaat er veel extra tijd zitten in het uitzoeken hiervan. Het aanvragen van een zakelijke rekening is erg gemakkelijk en is vaak snel geregeld. Indien u hier vragen over heeft of advies over wilt dan kunt u altijd contact met ons opnemen.