fbpx

Loading

Als ondernemer ben je veel aan het bellen, appen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon. Wanneer zijn deze telefoonkosten aftrekbaar en waar moet je op letten? Ik leg graag uit hoe dit precies zit. 

 

Telefoonkosten in de inkomstenbelasting 

Als hoofdregel geldt dat alle kosten die je maakt met het oog op de zakelijke belangen van jouw onderneming aftrekbaar zijn, hierbij gaat het dus om zakelijke kosten. Zo zit het ook met de kosten die je maakt voor jouw mobiele telefoon. Het maakt hierbij niet uit of je gebruik maakt van een zakelijk of een privé abonnement. 

Maak je gebruik van een privé abonnement? Houdt er dan rekening mee dat slechts het zakelijke gedeelte van de kosten aftrekbaar is. Gebruik je het abonnement bijvoorbeeld 40% zakelijk en 60% privé dan zijn de kosten voor 40% aftrekbaar. 

Hoe toon je nu aan dat je jouw telefoon 40% zakelijk en 60% privé gebruikt? Dit is geen gemakkelijke opgave. Volgens de Belastingdienst dien je per factuur moet je nagaan hoeveel minuten je zakelijk gebeld hebt en hoeveel minuten je privé gebeld hebt. Vaak kun je dit gemakkelijk nakijken op de gespecificeerde factuur. Helaas brengt dit wel extra administratie met zich mee. 

 

Telefoonkosten in de omzetbelasting (btw) 

Voor de omzetbelasting geldt dat de voorbelasting (btw) op de kosten voor het mobiele abonnement teruggevraagd kan worden. Hierbij is het van essentieel belang dat de btw ook vermeld staat op de factuur. Bij de meeste providers staat de btw niet standaard op de factuur. Dit probleem is heel simpel op te lossen. Je kunt bij de meeste providers vragen om een factuur met daarop de btw vermeld. 

Ook voor de voorbelasting (btw) geldt dat slechts het zakelijke gedeelte kan worden teruggevraagd. Gebruik je het privé abonnement bijvoorbeeld 40% zakelijk en 60% privé dan is de voorbelasting slechts voor 40% aftrekbaar. 

 

Vaste privé telefoon aftrekbaar?

De kosten voor een vaste telefoon bij jouw thuis zijn niet aftrekbaar. Dit geldt ook voor de voorbelasting (btw). 

Conclusie: Telefoonkosten aftrekbaar voor ondernemers? 

De kosten voor een mobiel abonnement zijn dus aftrekbaar en de voorbelasting kan teruggevraagd worden. Houdt er wel rekening mee dat indien je een privé abonnement zakelijk gebruikt, je moet kunnen aantonen welke gedeelte zakelijk is en welke gedeelte privé. Wanneer je meer wilt weten over of jouw telefoonkosten aftrekbaar zijn of hier hulp bij nodig hebt helpt ZJ Advies B.V. je hier graag bij. Neem contact met ons op via de telefoon, chatfunctie, mail of vul ons contactformulier in.