fbpx

Loading

Als ondernemer is het niet ondenkbaar dat u op een gegeven moment een dienst verleent aan een buitenlandse afnemer. Naar deze afnemer stuurt u net als naar een binnenlandse afnemer een factuur. Alleen met betrekking tot de btw gelden er afwijkende bepalingen. In dit blog leg ik hoe u btw berekend over facturen naar buitenlandse afnemers.

 

Facturen naar binnenlandse afnemers

Als u diensten verleent aan een binnenlandse afnemer dan brengt u meestal 21% btw in rekening. Dit doet u door het factuurbedrag te vermenigvuldigen met 21%. Deze door uw afnemer betaalde btw dient u vervolgens af te dragen aan de Belastingdienst. Hiervoor dient u meestal eens per kwartaal een btw-aangifte in.

 

Facturen naar afnemers binnen de EU

Als u diensten verleent naar een afnemer binnen de EU dan is het belangrijk om na te gaan of het een particulier of een ondernemer is. Als een afnemer geen btw-identificatienummer heeft dat is hij een particulier. Wel is het altijd belangrijk om het btw-identificatienummer van de afnemer te controleren

Verleent u diensten aan een particulier? Dan brengt u het Nederlandse btw-tarief in rekening en doet u zoals u gewend bent de btw-aangifte. Er zijn dus in beginsel geen verschillen tussen diensten verlenen aan een particulier in Nederland of een particulier binnen de EU.

Verleent u diensten aan een ondernemer? Dan wordt deze dienst een intracommunautaire dienst genoemd. Dit betekent dat u factuur moet sturen zonder btw. Op deze factuur vermeld u het volgende: “btw-verlegd”. U geeft deze dienst vervolgens aan in de btw aangifte onder categorie 3b: “leveringen naar of diensten binnen de EU”. Naast het indienen van de btw-aangifte bent u ook verplicht een opgaaf intracommunautaire prestaties te doen. In deze opgaaf specificeert u alle naar afnemers binnen de EU verleende diensten. 

 

Facturen naar afnemers buiten de EU

Als u diensten verleent naar een afnemer buiten de EU dan is het belangrijk om na te gaan of het een particulier of een ondernemer is. Indien het een particulier betreft dan dient u de Nederlandse btw te berekenen. Betreft het een ondernemer? Dan gelden de regels in dat specifieke land. U kunt hierover contact opnemen met de Belastingdienst in dat specifieke land. In Nederland berekent u in beginsel geen btw. 

 

Uitzonderingen

Op bovenstaande hoofdregel gelden echter een aantal uitzonderingen. Zo gelden voor het leveren van digitale diensten afwijkende bepalingen. Welke uitzonderingen er nog meer gelden kun je hier vinden. Mocht u twijfelen dan heeft de Belastingdienst een handig hulpmiddel. Hierin kunt u gemakkelijk controleren welke situatie voor u van toepassing is. 

 

Levert u diensten naar afnemers binnen of buiten de EU en begrijpt u niet goed welke regels er voor u gelden? Of heeft u hulp nodig bij het invullen van de btw-aangifte en/of ICP-opgaaf? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u hier graag mee.