fbpx

Loading

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de wet DBA handhaven. Dit betekent dat de Belastingdienst gaan controleren op schijnzelfstandigheid. Er is nog veel onduidelijk, maar ik leg u graag uit wat dit mogelijk voor u en uw bedrijf kan betekenen.

Wanneer ben ik een zzp’er?

 

De Belastingdienst kijkt naar verschillende criteria om te bepalen of iemand als zzp’er of een schijnzelfstandige werkt. U hoeft niet aan alle punten te voldoen om als zzp’er gezien te worden. De criteria die de Belastingdienst handhaaft zijn:

 

  1. U kunt aantonen dat u een ondernemer bent, bijvoorbeeld door actief opdrachten te zoeken, reclame te maken of een eigen website te hebben.
  2. U moet vrij zijn in het uitvoeren van uw werkzaamheden. Dit houdt in dat u zelf mag bepalen hoe en wanneer u het werkt uitvoert. De opdrachtgever mag u zo min mogelijk instructies geven.
  3. U heeft meerdere opdrachtgevers. Het is belangrijk dat u niet afhankelijk bent van één opdrachtgever. U moet hier ook de vrijheid in hebben; een concurrentiebeding in een opdrachtovereenkomst is een teken dat u schijnzelfstandige bent.
  4. U heeft een eigen werkplek en bepaalt zelf uw werktijden. Als u verplicht bent op het kantoor van de opdrachtgever te werken kan dit een teken zijn u schijnzelfstandige bent
  5. U kunt iemand anders uw werk laten doen als dat nodig is. De opdrachtgever mag u niet verplichten het werk zelf uit te voeren. U mag iemand anders inzetten om voor u te werken.
  6. Uw werk verschilt van dat van de vaste werknemers bij de opdrachtgever.
  7. U verdient meer dan het minimumtarief voor zzp’ers. De hoogte van dit minimumtarief is op dit moment nog niet bekend.
  8. U kunt zelf uw uurtarief bepalen.

U hoeft niet aan alle criteria te voldoen. De Belastingdienst maakt uiteindelijk de beslissing. Het is dus nog steeds mogelijk om langere tijd voor één opdrachtgever te werken.

 

Wat wil de wet DBA bereiken?

 

De wet DBA wil schijnzelfstandigheid tegengaan. Het doel is vooral om zzp’ers te beschermen die onvrijwillig en voor een laag tarief werken. De Belastingdienst gaat volgend jaar 80 mensen inzetten om de wet te handhaven. Ze zullen waarschijnlijk vooral kijken naar zzp’ers die eigenlijk liever in loondienst willen. De meeste zzp’ers hoeven zich waarschijnlijk geen grote zorgen te maken.

 

 

Hoe zit het met de modelovereenkomsten?

 

De oude modelovereenkomsten zijn geldig tot hun einddatum. Daarna komen er geen nieuwe. Het is belangrijk dat u zelf een goede overeenkomst maakt met uw opdrachtgever. Stel zelf een overeenkomst op om te laten zien dat u zelfstandig bent. Zorg dat in de overeenkomst staat dat u zelfstandig werkt en ook voor andere opdrachtgevers mag werken.

 

 

Hoe gaat de handhaving? 

 

De controle richt zich vooral op de opdrachtgever, niet op de zzp’er zelf. Als zzp’er hoeft u niet direct bang te zijn voor boetes. Wel kunnen opdrachtgevers ervoor kiezen om mensen in dienst te nemen, waardoor er minder opdrachten kunnen zijn. Het is goed om hierover te praten met uw opdrachtgever. We weten nog niet precies hoe de controle zal gaan. We houden u op de hoogte zodra wij meer weten.

Wilt u meer weten over boekhouding en belastingen? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van fiscale tips en nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de boekhouding, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een boekhoudkantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij.

Onze klanten: B Social Media Marketing

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Bianca de Heer van B Social Media Marketing. Bianca deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met haar boekhouding. Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Mijn naam...

Onze klanten: Thatsme Fotografie

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Veerle van Willigenburg van Thatsme Fotografie. Veerle deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met haar boekhouding. Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Als...

Zakelijke bankrekening; is het verplicht?

De zakelijke bankrekening, is dat eigenlijk verplicht? Wanneer u een bedrijf begint dan zijn er erg veel dingen waar u rekening mee dient te houden. Zo ook de zakelijke bankrekening, veel ondernemers vragen zich dan ook af of deze verplicht is. En wat zijn dan de...

Waarom betaalt mijn collega zzp’er minder belasting?

Vorige week kreeg ik van een van mijn klanten de volgende vraag: “Waarom moet ik €10.000 betalen terwijl een andere zzp’er die hetzelfde verdiend heeft €5.000 terugkrijgt van de Belastingdienst?” Deze vraagt wordt vaak door zzp’ers gesteld. Het klinkt natuurlijk ook...

Aan welke eisen moet de boekhouding voldoen?

Eisen aan de boekhouding voor ondernemers, dat zijn er nog al een aantal. Elke ondernemer dient een boekhouding bij te houden. Maar waar moet deze minimaal aan voldoen? Dat vertellen wij u vandaag.    Waarom een boekhouding bijhouden? Als ondernemer bent u wettelijk...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more