fbpx

Loading

Vorige week kreeg ik van een van mijn klanten de volgende vraag: “Waarom moet ik €10.000 betalen terwijl een andere zzp’er die hetzelfde verdiend heeft €5.000 terugkrijgt van de Belastingdienst?” Deze vraagt wordt vaak door zzp’ers gesteld. Het klinkt natuurlijk ook niet rechtvaardig als de een meer belasting moet betalen als de ander. Alleen vaak is dit puur gebaseerd op een misverstand. De Belastingdienst is nooit selectief en boekhouders zijn allemaal gebonden aan dezelfde regels. Hoe zit het dan wel?

 

Wat bedoelen zzp’ers met ‘verdienen’?

Allereerst is het belangrijk om te bekijken wat voor zzp’ers “verdienen” is. Voor de ene zzp’er is verdienen namelijk de omzet die ze gemaakt hebben. Dat is namelijk het geld wat ze op hun bankrekening gestort hebben gekregen. De ander ziet het “verdienen” als winst. De winst is de omzet verminderd met alle kosten die gemaakt zijn. Sommige zzp’ers spreken ook van verdienen als ze het hebben over de privéopnamen. Het geld wat ze op hun privérekening gestort hebben gekregen. Het verschil in de te betalen belasting is dus allereerst te verklaren door een andere interpretatie van het woord “verdienen”. Immers omzet, winst en privéopnamen zijn drie totaal verschillende bedragen.

 

Hoe zit het met het urencriterium?

Nu kan het natuurlijk voorkomen dat er wel dezelfde betekenis toegekend wordt aan “verdienen”. Een verschil kan dan ontstaan door het urencriterium. Indien er namelijk voldaan wordt aan het urencriterium dan hebben zzp’ers recht op de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost die de belastbare winst verlaagt. Een ondernemer die voldoet aan het urencriterium betaald in verhouding minder belasting dan een ondernemer die niet voldoet aan het urencriterium. De effectieve belastingdruk van de een is dus lager als die van de ander.

 

Wanneer is de zzp’er begonnen met zijn of haar onderneming?

Indien een zzp’er in de startfase zit van zijn of haar onderneming dan bestaat er recht op de startersaftrek. De startersaftrek verhoogd de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek mag dan ook enkel toegekend worden als er aan het urencriterium voldaan wordt. De startersaftrek mag maximaal drie keer toegepast worden. Niet iedereen heeft hier dus recht op.

 

Zijn er investeringen gedaan?

Indien een zzp’er investeert in bedrijfsmiddelen dan kan er gebruik gemaakt worden van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een bedrag van 28% van de aanschafkosten kan dan als extra aftrekpost worden opgevoerd. Ook hierdoor kan er een verschil ontstaan tussen de effectieve belastingdruk van de ene en de andere ondernemer.

 

Is er gebruik gemaakt van de fiscale oudedagsreserve?

Sommige zzp’ers kiezen er in goed overleg met hun boekhouder voor om gebruik te maken van de fiscale oudedagsreserve. De belastingdienst biedt met de fiscale oudedagsreserve ondernemers de mogelijkheid om “belastingvrij” geld te sparen voor hun oude dag. De ondernemer die van deze regeling gebruik maakt, betaald in verhouding minder belasting dan de ondernemer die hier geen gebruik van maakt. Gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve is niet altijd een voordelige keuze. Overleg dit dus altijd eerst goed met de boekhouder.

 

Spelen persoonlijke omstandigheden een rol?

Persoonlijke omstandigheden spelen naast het vaststellen van de winst een grote rol bij het bepalen van de te betalen belasting. De een heeft recht op de hypotheekrenteaftrek, omdat hij/zij een koopwoning heeft. De ander heeft in het afgelopen jaar voor €3.000 aan aftrekbare zorgkosten gemaakt. En weer de ander is de minstverdienende of alleenstaande ouder waardoor er recht is op de inkomensafhankelijk combinatiekorting.

 

Waarom is meer belasting betalen goed?

Vergeet niet de belasting wordt vastgesteld op basis van draagkracht. De zzp’er die meer betaald dan de andere zzp’er heeft dus een hogere draagkracht. Een hogere draagkracht betekent grofweg gezegd dat er sprake is van een hogere welvaart. Er is immers meer ruimte om belasting te betalen. De zzp’er die meer belasting betaald is dus eigenlijk een stuk welvarender dan de zzp’er die minder belasting betaald. Veel belasting betalen betekent dus eigenlijk dat het goed gaat met de zzp’er, dat is dan toch juist iets heel goeds?

 

Waarom betaalt mijn zzp’er collega minder belasting?

Het enigste juiste antwoord op deze vraag is dat het te betalen bedrag afhankelijk is van de persoonlijke omstandigheden van het geval. Daarnaast kunnen nog enige verschillen ontstaan door verschillende interpretaties die zzp’ers geven aan bepaalde woorden zoals “verdienen”. Het is nooit zo dat de Belastingdienst en/of boekhouders selectief de belastingregels kunnen toepassen. Een verschil tussen de ene en de andere zzp’er wordt dus altijd gerechtvaardigd in de belastingwet. Wat voor de een geldt, geldt voor de ander ook.

Wilt u meer tips over boekhouden? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van fiscale tips en nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de aangifte inkomstenbelasting, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij.

Algemene voorwaarden: heb ik ze nodig?

Algemene voorwaarden - de “kleine lettertjes” - veel ondernemers hebben ze al op laten stellen, maar nog lang niet alle ondernemers hebben dit laten doen. Ondanks dat het niet verplicht is om deze voorwaarden op te stellen kan het wel een hoop problemen voorkomen. Met...

Mag ik werkkleding als zakelijke kosten aftrekken?

Veel ondernemers schaffen werkkleding en werkschoenen aan. De kosten voor de aanschaf van werkkleding en -schoenen zijn in beginsel zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Welke voorwaarden dit zijn leg ik u...

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Als u ondernemer bent, bent u niet automatisch ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wij leggen u graag uit wanneer u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.  Wat houdt de aangifte inkomstenbelasting in? Inprincipe dient iedereen met een inkomen aangifte...

Wat is een balans en wat staat er op?

De aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zit er weer aan te komen. Hiervoor dient u onder andere een balans in te vullen. Maar wat is een balans en wat moet u erop zetten? Dat leggen wij u vandaag uit.   Wat is een balans? Een balans is een onderdeel van uw...

Waarom betaalt mijn collega zzp’er minder belasting?

Vorige week kreeg ik van een van mijn klanten de volgende vraag: “Waarom moet ik €10.000 betalen terwijl een andere zzp’er die hetzelfde verdiend heeft €5.000 terugkrijgt van de Belastingdienst?” Deze vraagt wordt vaak door zzp’ers gesteld. Het klinkt natuurlijk ook...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more

In verband met vakantie zijn wij gesloten tot 2 maart 2024. Wij zijn telefonisch niet bereikbaar. Indien u klant bij ons bent kunt u ons via WhatsApp een bericht sturen. Indien u geen klant bij ons bent kunt u het beste een mail sturen naar info@zjadvies.nl - na onze vakantie zullen wij dan op uw verzoek terug komen.

Dit zal sluiten in 20 seconden