fbpx

Loading

Als ondernemer wil je waarschijnlijk zo min mogelijk tijd besteden aan het bijhouden van de boekhouding en de administratie. Het bijhouden van een urenadministratie is geen verplichting. Toch kan het bijhouden van een urenadministratie voor veel (belasting)voordelen zorgen. Besteed je namelijk meer dan 1225 uren per jaar aan jouw onderneming? Dan heb je bijvoorbeeld recht op de zelfstandigenaftrek á €7.280. In dit blog leg ik je graag uit op welke manier je het beste je uren bijhoudt. 

Wat is het urencriterium?

Om echte ondernemers te kunnen onderscheiden van hobbymatige ondernemers bestaat het zogeheten urencriterium. Dit houdt in dat je slechts in aanmerking komt voor bepaalde aftrekposten en belastingvoordelen op het moment dat je in een jaar meer dan 1.225 uren besteed aan jouw onderneming. Dit urencriterium kan niet in evenredigheid verlaagd worden op het moment dat je pas op 1 juli start met jouw onderneming. 

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Bij het urencriterium tellen alle uren mee die je besteedt aan jouw onderneming. Dit zijn dus alle uren waarin je voor jouw onderneming bezig bent. Dus ook de uren waarin je niet voor klanten bezig bent, maar bijvoorbeeld bezig bent met het bouwen van een website, het bijwerken van de sociale media van jouw onderneming of het bijhouden van de administratie. Ben je wel beschikbaar voor jouw onderneming, maar verricht je geen werkzaamheden? Dan mag je die uren niet meerekenen voor het urencriterium. 

Hoe houdt je, je uren op een correcte manier bij in je urenadministratie?

Er is een grote verscheidenheid aan apps beschikbaar waarin je jouw uren gemakkelijk kunt bijhouden. Bij voorkeur kun je hier dan ook het beste gebruik van maken. Je kan natuurlijk ook de uren handmatig bijhouden in Excel. Neem dan hierin in elk geval de volgende gegevens in op:

  • datum 
  • begin- en eindtijd
  • directe of indirecte uren 
  • klant- of opdrachtgever
  • omschrijving van de werkzaamheden
  • de opbrengsten van de werkzaamheden 

Hou je liever je urenadministratie bij in Excel dan hebben wij stellen wij hiervoor een voorbeeld beschikbaar. Als je hier klikt dan kun je dit voorbeeld downloaden. 

Urenadministratie controle door de Belastingdienst

Om ervoor te zorgen dat ondernemers niet zomaar iets invullen om aan het urencriterium te voldoen, kan de Belastingdienst de urenadministratie komen controleren. Om die reden is het dan ook belangrijk dat jij aannemelijk kan maken dat je die opgeschreven uren ook daadwerkelijk gewerkt hebt. Het is dan ook belangrijk om agenda’s te bewaren. Verder moet de urenadministratie overeenkomen met bijvoorbeeld de rittenadministratie en de door jou verstuurde verkoopfacturen. 

Conclusie: Is het bijhouden van een urenadministratie verplicht?

Het bijhouden van een urenadministratie is niet verplicht, maar wel aan te raden. Alleen met een kloppende urenadministratie heb je recht op bepaalde belastingvoordelen. Wanneer je meer wilt weten over de urenadministratie helpt ZJ Advies B.V. je hier graag bij. Neem contact met ons op via de telefoon, chatfunctie, mail of vul ons contactformulier in.