fbpx

Loading

Steeds vaker hoor ik (jonge) ondernemers die beginnen aan dropshipping. Er zijn dan ook tientallen online cursussen te volgen over dropshippen. Daarnaast zijn er op de sociale media een handjevol bekende dropshippers te vinden die veel geld verdiend hebben met dropshippen. In dit blog beantwoord ik juridische en fiscale vragen van (jonge) dropshippers over dropshippen. Bij dropshipping komt namelijk meer kijken dan het in eerste instantie lijkt. 

 

Bij een dropshipping bedrijf betaal je (via internet) een product. Stel: je klant stuurt de bestelling na een week terug, maar het drop shipping bedrijf accepteert geen retouren. Heb je in dit geval niet, net zoals de consument, recht op een retourtermijn van 14 dagen?

Het herroepingsrecht geldt in beginsel alleen voor consumenten (B2C). Het herroepingsrecht is namelijk gebaseerd op consumentenwetgeving. Voor bedrijven die aan bedrijven verkopen (B2B) geldt het herroepingsrecht dus niet. Als het dropshipping bedrijf een keurmerk heeft zal dit meestal ook expliciet in de algemene voorwaarden staan. Sommige bedrijven zullen het herroepingsrecht ook laten gelden voor bedrijven. Hiertoe zijn zij echter niet verplicht. 

 

Ik wil mijn eigen dropshipping website beginnen, maar is een privacyverklaring verplicht en hoe kom ik aan een privacy verklaring?

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben ondernemers een informatieplicht. Dat houdt in dat je als ondernemer verplicht bent om nieuwe en bestaande klanten te informeren over de verwerking van persoonsgegevens. Vaak blijkt een privacyverklaring hiervoor de beste manier te zijn. 

Ik adviseer een privacyverklaring te laten opstellen door een extern bedrijf. Zo weet je zeker dat jouw privacyverklaring aan de vereisten voldoet en voorkom je gezeur. Wij kunnen voor jouw ook een privacyverklaring opstellen

Er zijn op het moment een groot aantal kant-en-klare privacyverklaringen in omloop. Deze worden bijvoorbeeld verspreid tijdens online cursussen over dropshippen. Let er op dat deze privacyverklaringen algemeen zijn en dus niet specifiek voor jouw bedrijf gemaakt zijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat elk bedrijf anders is. Dit betekent dat een standaard privacyverklaring dan ook niet voldoet aan de eisen. 

 

Een pakketje wordt bij de douane vastgehouden, wat kan ik het beste doen?

Op het moment dat een pakketje vastgehouden wordt bij de douane kun je het beste even rustig afwachten totdat het pakketje vrijgegeven wordt. De douane controleert steekproefsgewijs pakketten en het kan zijn dat jouw pakketje nu aan een controle onderworpen wordt. Mocht het erg lang duren voordat een pakketje wordt vrijgegeven dan adviseer ik om contact op te nemen met het desbetreffende postorderbedrijf. 

 

Hoe moet ik belasting betalen als dropshipper?

Als dropshipper betaal je net als iedere andere ondernemer in Nederland belasting over de winst die jouw onderneming maakt. Om de winst op de juiste manier te berekenen is het belangrijk om op de juiste manier de boekhouding te (laten) verzorgen. Na afloop van het jaar krijg je een brief van de Belastingdienst waarin staat dat je aangifte moet doen. In die aangifte vul je alle (financiële)gegevens in van jouw onderneming. Deze aangifte kun je dan van 1 maart tot en met 30 april. Je hebt hiervoor dus twee maanden de tijd voor. Nadat de Belastingdienst een definitieve aanslag heeft opgelegd moet je de verschuldigde belasting afdragen. 

Tip: zet ongeveer 30-35% van de winst apart op een spaarrekening om daarmee de belasting te kunnen betalen. 

 

Hoe kan ik berekenen in welke belastingschijf ik val als dropshipper?

Nederland heeft op dit moment een 4 belastingschijven. Dit gaat echter veranderen. Vanaf 2021 zal het belastingstelsel nog maar uit 2 belastingschijven bestaan. Voor 2019 gelden de volgende schijven: 

Belastingschijf: Inkomen: Percentage Belasting: 
Eerste schijf tot €20.384  36,65 % 
Tweede Schijf van €20.385 t/m €34.300 38,10 %
Derde Schijf van €34.301 t.m €68.507 38,10 %
Vierde Schijf  Vanaf €68.508 51,75 % 

 

Om te weten in welke schijf je valt, moet je jouw belastbare winst weten. De belastbare winst is de winst uit onderneming verminderd met enkele belastingvoordelen (aftrekposten) en de mkb-winstvrijstelling á 14%. 

Dit zijn de belangrijkste belastingvoordelen voor ondernemers:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 
  • Zelfstandigenaftrek (€7.280)
  • Startersaftrek (€2.123) 
  • MKB-winstvrijstelling (14%) 

Op de meeste aftrekposten heb je slechts recht als je meer dan 1.225 uren per jaar voor jouw onderneming bezig bent. Dit is ongeveer 26 uren per week gebaseerd op 48 weken per jaar. Het is dus belangrijk om alle uren bij te houden waarin je voor je onderneming bezig bent. 

 

Hoe en bij welk bedrag betaal je als minderjarige belasting met dropshippen?

Als minderjarige betaal je op dezelfde manier belasting als meerderjarigen. Dit betekent dat je als minderjarige ondernemer ook de belastingaangiften moet invullen. Let erop, heb je als minderjarige een hoog inkomen dan kan het zijn dat jouw ouders gekort worden op hun kinderbijslag. 

 

Hoeveel mag je maximaal aan kosten importeren in Nederland vanuit China?

Er is geen maximum aan kosten dat je mag importeren vanuit China. Houdt er wel rekening mee dat je boven een bepaald bedrag btw en invoerheffingen moet betalen. Meer informatie over het importeren uit bijvoorbeeld China kun je hier vinden in mijn blog over inkopen via alibaba en aliexpress

 

Hoe open je een zakelijke rekening en welke bank is het beste voor dropshippers?

Een zakelijke bankrekening kun je als meerderjarige gemakkelijk aanvragen bij een bank. Er is niet perse een bank beter dan een andere bank. Bij ZJ Advies B.V. maken wij gebruik van een zakelijke rekening bij Knab, het voordeel van Knab is dat je elke maand een relatief laag maandbedrag betaald voor de zakelijke bankrekeningen. Het nadeel van Knab is dat ze geen kantoor hebben en je dus alles op afstand zult moeten regelen. Welke bank het beste bij jou past is dus afhankelijk van jouw wensen en wat je eraan wilt uitgeven. 

 

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij dropshippen?

Hier kan ik heel kort over zijn. Als dropshipper ben jij aansprakelijk ook al heb je het product zelf nooit in handen gehad. Dit betekent dat een consument jou aansprakelijk kan stellen op het moment dat het product kapot gaat, niet naar behoren functioneert of er schade ontstaat door het gebruik van het product. Denk hier dus goed over na voordat je aan dropshippen begint. 

 

Hoe zit het met de (wettelijke)garantietermijn voor producten bij dropshipping?

Ook met betrekking tot de (wettelijke)garantietermijn geldt dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de verkoper (de dropshipper in dit geval dus) ligt. Gaat een product kapot, maar is de leverancier niet van plan om het product te vervangen dan moet de dropshipper dus zorgen voor een vervangend product. 

 

Hoe open ik een zakelijke bankrekening als minderjarige?

Als minderjarige ben je nog niet bevoegd om rechtshandelingen te verrichten. Dit betekent dat het aanvragen van een zakelijke bankrekening niet zomaar mogelijk is. Gelukkig is het openen van een zakelijke bankrekening niet onmogelijk. Hoe het openen van een zakelijke bankrekening als minderjarige werkt lees je in een blog geschreven door Justin van Dongen. Om naar dit blog te gaan kun je hier klikken. 

 

Mijn advies voor dropshippers

Hiermee heb ik een aantal veel voorkomende vragen van dropshippers beantwoord. Mijn advies aan dropshippers is dat je eerst goed moet nadenken voordat je aan dropshippen begint. Veel dropshippers weten bijvoorbeeld niet hoe ze boekhouding op de juiste manier moeten bijhouden en dat zij zelf aansprakelijk zijn voor de producten die ze verkopen. Ben jij een dropshipper en zou je graag advies willen over dropshippen, neem dan contact met ons op. Neem contact met ons op via de telefoon, chatfunctie, mail of vul ons contactformulier in.