fbpx

Loading

Voor zakelijke kilometers die u maakt met u privé auto, brommer of fiets geldt dat u €0,19 per kilometer in aftrek mag brengen. Veel ondernemers maken naast één van deze vervoermiddelen ook gebruik van het openbaar vervoer. Zijn deze kosten ook aftrekbaar indien u zakelijk reist met het openbaar vervoer?

 

Kosten openbaar vervoer zijn aftrekbaar

In beginsel zijn de kosten die u maakt voor zakelijk reizen met het openbaar vervoer aftrekbaar. Wel is het van belang dat u alle bonnen goed bewaart. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat een reis met het openbaar vervoer ook echt zakelijk is geweest. Dit doet u door bijvoorbeeld uw agenda, opdrachtbevestigingen, urenregistratie en facturen goed te bewaren. Via ov-chipkaart.nl kunt u gemakkelijk een overzicht uitdraaien met daarop al u gemaakte reizen. Dit overzicht voldoet dan ook gelijk aan de eisen van de Belastingdienst.

 

NS-Business card

Als u veel zakelijk gebruikt maakt van het openbaar vervoer adviseren wij om een NS-Business card of iets dergelijks aan te schaffen. Hieraan zijn vaak geen aanschafkosten verbonden. Met de NS-Business card betaald u achteraf voor de door u gemaakte reizen. U krijgt hiervoor maandelijks een overzichtelijke factuur gestuurd. Door zakelijke te reizen met een NS-Business card voldoet u daarnaast ook gelijk aan de eisen van de Belastingdienst. U krijgt namelijk maandelijkse een overzicht van de door u gemaakte reizen. 

 

Is de btw op kosten voor het openbaar vervoer aftrekbaar?

Over de prijs van vervoerbewijzen met betrekking tot het openbaar vervoer wordt 9% btw berekend. Dit betekent dat als u btw moet berekenen naar uw klanten, u de btw over vervoerbewijzen als voorbelasting weer mag terugvragen. Dit geldt ook als de btw niet als zodanig op het vervoersbewijs, bon of factuur vermeld staat. Wel dient u dan zelf uit te rekenen hoe hoog de btw was. Dit doet u door het bedrag inclusief btw aan reiskosten te vermenigvuldigen door 1/109. Maakt u bijvoorbeeld €250 aan reiskosten in één maand? Dan bedraagt de btw €20,64 (immers 250*(9/109)=20,64). 

 

Conclusie

Als u alle bonnen en bewijzen goed bewaard zijn kosten voor het openbaar vervoer aftrekbaar en de btw mag als voorbelasting worden teruggevraagd. Wel adviseren wij om zakelijke reizen en privé reizen van elkaar gescheiden te houden. Dit doet u door bijvoorbeeld een NS-Business card aan te schaffen. Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp? Dan kunt u een reactie plaatsen of contact met ons opnemen.