fbpx

Loading

Het is ondertussen alweer een aantal weken 2020. Tijd om de administratie over 2019 op orde te maken en de jaarafsluiting te doen. Tevens is het tijd om de btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2019 in te dienen bij de Belastingdienst. Een drukke maand voor u als ondernemer dus. Wat zijn de meest gemaakte fouten in de boekhouding en het indienen van de aangiften?

 

Fout 1: horeca en btw

Veel ondernemers vergeten dat ze de btw die ze betalen over voedsel, drank en genotmiddelen genuttigd in horecagelegenheden niet mogen terugvragen. 

 

Fout 2: afschrijven op investeringen

Op het moment dat u in 2019 een zakelijke investering hebt gedaan die een waarde heeft van meer dan €450 (exclusief btw) dan mag u deze kosten niet in een keer ten laste van de winst brengen. De investering komt namelijk op u zakelijke balans te staan. Elk jaar komt een stukje van de waarde van de investering ten laste van de winst  (afschrijven). Meer over investeren en afschrijven leest u hier

 

Fout 3: correctie btw privé gebruik auto

In 2019 heeft u de brandstof- en onderhoudskosten van de zakelijk of privé auto met de zakelijke bankpas betaald. U heeft steeds de gehele btw als voorbelasting teruggevraagd in de aangifte omzetbelasting. Dit betekent dat u aan het einde van het jaar hierover een correctie moet toepassen. U leest op de website van de Belastingdienst hoe dat moet voor een privé auto of een zakelijke auto

 

Fout 4: geen urenadministratie bijhouden

Een urenadministratie bijhouden, welke ondernemer heeft daar nu zin in? Veel ondernemers vergeten dit dan ook bij te houden. Heeft u wel netjes de urenadministratie bijgehouden? Indien u een urenadministratie heeft bijgehouden en u kunt aantonen dat u meer dan 1225 uren voor de onderneming gewerkt heeft, dan heeft u recht op verschillende aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Een bijhouden van een urenadministratie scheelt u zo duizenden euro’s.

 

Fout 5: in het buitenland betaalde btw in Nederland terugvragen

Heeft u diensten afgenomen of producten gekocht van een ondernemer die in het buitenland gevestigd is? Dan mag ik de hier over betaalde btw niet in Nederlandse btw-aangifte terugvragen als voorbelasting. Wel kunt u de in Europese Unie betaalde btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Hoe u dat doet en aan welke voorwaarden u moet voldoen leest u op de website van de Belastingdienst.

 

Fout 6: inkomstenbelasting zakelijk betaald

Veel ondernemers betalen de inkomstenbelasting met hun zakelijke rekening. Het betalen van de aangifte inkomstenbelasting is echter een privé aangelegenheid. Heeft u de aangifte inkomstenbelasting toch zakelijk betaald? Geen probleem; u kunt deze betaling dan boeken als een privé onttrekking. 

 

Fout 7: waarover wordt belasting betaald?

Veel ondernemers denken dat de inkomstenbelasting wordt betaald over het bedrag dat je van je zakelijke bankrekening overmaakt naar je privé rekening. Dit is echter niet juist. De inkomstenbelasting wordt namelijk betaald over jouw fiscale winst. Privé opnamen en onttrekkingen hebben hier geen invloed op.

 

Ik wens u veel succes met het op orde maken van de boekhouding over 2019. Mocht u hierbij hulp nodig hebben of wilt u graag de boekhouding laten controleren? Neem dan contact met ZJ Advies B.V. op. Ik help u graag bij het op orde maken en het controleren van de boekhouding.