fbpx

Loading

Een paar weken geleden hadden wij een blog geplaatst over de balans. Op de balans staan onder andere de debiteuren en de crediteuren. Maar wat zijn dit en wat zijn de verschillen tussen debiteuren en crediteuren. Dit behandel ik vandaag in dit blog voor u.

 

Wat zijn debiteuren?

Wanneer een klant uw product of dienst nog niet heeft betaald dan is dit een debiteur. Debiteuren zijn dus klanten waar u nog geld van krijgt. Vaak heeft een bedrijf een betaaltermijn van bijvoorbeeld 14 dagen. Wanneer u de factuur verstuurd heeft, betaald een klant vaak niet direct. Dan is deze klant een debiteur. Indien de klant later wel betaald heeft dan is de klant geen debiteur meer. Indien de betaaltermijn is verstreken en de klant nog niet heeft betaald dan kunt u een sommatiebrief sturen. Meer hierover leest u in ons blog over opdrachtgevers die niet betalen.

 

Wat zijn crediteuren?

Wanneer u aan een bedrijf, leverancier of persoon nog geld moet betalen dan is dat voor u een crediteur. Crediteuren zijn dus bedrijven, leveranciers of personen die nog geld van uw bedrijf krijgen. Dit gaat over de inkoopfacturen voor uw bedrijf, vaak zit hier ook een betaaltermijn op en moet u binnen deze betaaltermijn betalen.

 

Debiteuren en crediteuren op de balans

Debiteuren staan aan de activa zijde op de balans, dit is de linkerkant. Debiteuren vallen onder de categorie vlottende activa. Dat komt omdat debiteuren over het algemeen binnen een jaar betalen.

Crediteuren staan aan de passiva zijde op de balans, dit is de rechterkant. Crediteuren vallen onder de categorie kort vreemd vermogen. Meer informatie over de balans vindt u in ons blog hierover.

 

Verschillen debiteuren en crediteuren

In het kort zijn dit de belangrijkste verschillen tussen debiteuren en crediteuren:

  • Van debiteuren krijgt u nog geld en crediteuren moet u nog geld betalen.
  • Debiteuren staan aan de linkerkant (activa) van de balans en crediteuren aan de rechterkant (passiva) van de balans.
  • Debiteuren gaat over verkoopfacturen en crediteuren gaat over inkoopfacturen.

 

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van de balans om de debiteuren en crediteuren er op de juiste manier op te zetten? Neem dan contact op met ZJ Advies. U kunt de complete boekhouding uitbesteden aan ons of kies ervoor om alleen uw belastingaangifte door ons te laten invullen. Wij helpen u hier graag bij.