fbpx

Loading

 

Het coronavirus heeft een grote impact op het bedrijfsleven. Zo worden veel ondernemers en zzp’ers momenteel getroffen door de coronacrisis. De overheid heeft een aantal coronavirus regelingen getroffen voor ondernemers. Wij hebben deze voor u verzameld en uitgewerkt. Wij zullen deze pagina regelmatig bijwerken indien er nieuwe regelingen komen of regelingen worden aangepast. 

Laatste update: 11:17 uur 19-03-2020 

 

Welke regelingen zijn er voor ondernemers?

  • Bbz-regeling
  • Noodloket
  • Uitstel van betaling Belastingdienst
  • Verruiming van de BMKB
  • Werktijdverkorting – Noodfonds overbrugging werkgelegenheid

 

Bbz-regeling

Er komt een versoepelde regeling van de Bbz-regeling voor maximaal drie maanden voor zzp’ers. Als zzp’er kunt u bij uw woongemeente een inkomensaanvulling aanvragen op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, ook wel de Bbz-regeling genoemd. 

Dit zal gaan om een aanvulling voor het levensonderhoud tot het sociaal minimum en hoeft niet terug betaald te worden. Hiervoor is een versnelde procedure en er wordt geen rekening gehouden met een partner en er wordt ook geen vermogenstoets gehanteerd. De aanvraag tijd zal binnen 4 weken zijn, ook een voorschot is hier mogelijk. Meer over deze regeling zal spoedig bekend gemaakt worden, u kunt zich nog niet aanmelden hiervoor.  

Lees hier alles over de versoepelde Bbz-regeling in ons nieuwste blog. 

 

Noodloket

Er komt een noodloket voor de direct hard getroffen sectoren die hun deuren verplicht moeten sluiten, zoals de eet- en drinkgelegenheden, evenementen, bedrijven in de culturele sector en de reisbranche. Deze ontvangen een vaste vergoeding van 4000 euro. Hoe dit exact uitgewerkt wordt en wat de voorwaarden zijn is nog niet bekend. Het kabinet komt binnenkort met een lijst van het type bedrijven dat hiervoor in aanmerking komen. 

 

Uitstel van betaling Belastingdienst

De Belastingdienst maakt het mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor alle ondernemers indien u door het coronavirus betalingsproblemen heeft. U kunt voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting bijzonder uitstel aanvragen.

Om dit aan te vragen dient u een brief te sturen naar de Belastingdienst waarin u uitlegt hoe u door het coronavirus in de betalingsproblemen bent gekomen.

Indien u een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting dient te betalen terwijl u een lagere winst verwacht, dan is het mogelijk om dit te wijzigen. Door uw voorlopige aanslag te wijzigen kunt u direct minder belasting betalen. Dit kunt u regelen via ‘Mijn Belastingdienst‘.

 

Verruiming van de BMKB

De regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) zijn vanaf 16 maart versoepeld. Met de BMKB kunnen mkb-bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank om liquiditeitsproblemen te voorkomen.

Bij deze maatregel staat de overheid voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten. Door deze maatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Aanvragen van de lening dient u te doen via een geaccrediteerde financier, zoals uw bank. 

 

Werktijdverkorting – Noodfonds overbrugging werkgelegenheid

Tijdens bijzondere omstandigheden, waar het coronavirus onder valt, is het mogelijk voor bedrijven om de werktijd van het personeel te verkorten. Dit is de werktijdverkortingsregeling. U kunt gebruik maken van deze regeling als u personeel heeft en u door omstandigheden tijdelijk geen werk voor uw personeel heeft door bijzondere omstandigheden zoals het coronavirus.

Echter, omdat er te veel aanvragen zijn is er nu het noodfonds overbrugging werkgelegenheid. Dit geldt vanaf 1 maart 2020 en is een tegemoetkoming in loonkosten voor een maximum van 90%. Dit noodfonds geldt ook voor oproepkrachten en werknemers met een nulurencontract. De voorwaarden hiervoor zijn als volgt:

  • Het personeel mag niet ontslagen worden.
  • De lonen moeten doorbetaald worden.

De werkgever ontvangt voor de niet-gewerkte uren van het personeel een WW en u kan dit vervolgens aan uw personeel betalen. Het is wel van belang dat uw personeel hiervoor wel WW heeft opgebouwd. Om in aanmerking te komen voor de werktijdverkorting dient u aan te tonen dat u minimaal 2, en maximaal 24 weken, minimaal 20% minder werk heeft voor uw personeel door de gevolgen van het coronavirus. 

 

Meer over het coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Op de website van het RIVM vindt u de meest actuele informatie over het coronavirus.

 

Schrijf u gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe regelingen en updates. Mocht u nog vragen hebben over de coronavirus regelingen voor ondernemers van de overheid of hulp nodig hebben bij het aanvragen van de regelingen, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij. 

 

 

Vijf redenen waarom gebruikers jou volgen op Instagram

Instagram is een sociaal medianetwerk waarop de gebruikers foto’s en video’s kunnen delen. Sociale media gaat een steeds grotere rol spelen en Instagram is het sociale mediakanalen die momenteel het snelst groeit. Zo heeft Instagram 830.000 meer gebruikers in...

Wat is meewerkaftrek en heb ik er recht op?

Wat is meewerkaftrek? Die vraag krijgen wij regelmatig omdat het een aftrekpost is die niet zo bekend is. Toch kan het de fiscale winst aanzienlijk verlagen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Maar wanneer heeft u recht op de meewerkaftrek? In dit artikel...

Zorgkosten aftrekken voor de inkomstenbelasting

Zorgkosten zijn onder bepaalde omstandigheden aftrekbaar voor de aangifte inkomstenbelasting. Dit gaat om specifieke zorgkosten, maar hiervoor dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Wij vertellen u in dit blog over welke specifieke zorgkosten dit gaat. ...

Wat is eHerkenning en hoe vraag je het aan?

U heeft vast wel een eHerkenning voorbij zien komen, maar wat is het eigenlijk en is het verplicht voor ondernemers om aan te vragen? Wij zullen u precies uitleggen wat eHerkenning is, hoe u eHerkenning aanvraagt, wat de kosten zijn van eHerkenning en wij vertellen u...

Btw e-books en digitale kranten verlaagd naar 9%

Veel ondernemers hebben een e-book geschreven die zij verkopen. Vanaf 1 januari zal de btw voor e-books en digitale kranten verlaagd worden van 21% naar 9%. Wat houdt dit voor u in en gaat u hierdoor meer verdienen? Wij vertellen u het vandaag in dit bericht.   Wat is...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more