fbpx

Loading

 

Afgelopen dinsdag werd door het kabinet bekend gemaakt dat er een tijdelijke voorziening inkomensondersteuning komt voor zzp’ers en het mkb die getroffen zijn door de coronacrisis. In dit blog houden wij de nieuwste updates bij over wat er bekend is over deze regeling. 

Laatste update: 10:26 uur 27-03-2020 

 

Wat is de tijdelijke voorziening inkomensondersteuning?

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er voor zzp’ers en voor het mkb een tijdelijke voorziening inkomensondersteuning komt voor maximaal drie maanden. Dit zal de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) worden. Dit is er voor levensvatbare bedrijven die tijdelijk, door de gevolgen van het coronavirus, financieel in de knel zitten.

De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz-regeling (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen). Echter wordt deze tijdelijk versoepeld en versneld zodat de regeling een stuk toegankelijker wordt. 

 

Wat is de ‘normale’ Bbz-regeling? 

Als zzp’er of als mkb-bedrijf kunt u bij uw woongemeente een inkomensaanvulling aanvragen of lening in de vorm van werkkapitaal op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, ook wel de Bbz-regeling genoemd.

De Bbz-regeling kunt u aanvragen bij uw gemeente. Indien u een aanvraag indient wordt u wel op een aantal dingen getoetst. Zo vindt er een vermogens- en/of partnertoets plaats. Ook wordt er naar de levensvatbaarheid van uw bedrijf gekeken. De aanvraagtijd van de ‘normale’ Bbz-regeling is 13 weken. 

 

Waarin verschilt de versoepelde regeling met de ‘normale’ Bbz-regeling?

Om het aanvragen van een Bbz-regeling voor zzp’ers en mkb-bedrijven gemakkelijker te maken is de Bbz-regeling versoepelt op een aantal punten. 

  • De aanvraag tijd wordt verkort van 13 weken naar maximaal 4 weken.
  • Er wordt geen toets op levensvatbaarheid van het bedrijf gedaan.
  • Er wordt geen partner- en/of vermogenstoets gedaan.
  • Er wordt voor een periode van maximaal 3 maanden een inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt. Hierbij zijn voorschotten mogelijk.
  • De inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft later niet terug betaald te worden.
  • Wanneer er bedrijfskapitaal wordt verstrekt in de vorm van een lening is er een mogelijkheid van uitstel van de aflossingsverplichting.
  • Wanneer er bedrijfskapitaal wordt verstrekt in de vorm van een lening wordt er een lager rentepercentage gehanteerd.

 

Hoeveel bedraagt de tijdelijke voorziening inkomensondersteuning?

Er is nog geen exact bedrag bekend. Maar momenteel is er bekend gemaakt dat de tijdelijke voorziening inkomensondersteuning uw inkomen gaat aanvullen tot het sociaal minimum. Dit zal dus gaan om maximaal 1500 euro netto per maand.

De hoogte van de inkomensondersteuning zal ook afhankelijk zijn van de samenstelling van uw huishouden. De regeling gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020. Om in aanmerking te komen voor de regeling dient u voor 1 januari 2020 ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. 

 

Voor wie geldt de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (tozo)?

De tijdelijke ondersteuning voor ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Het is dan ook niet de bedoeling dat er misbruik gemaakt wordt van deze regeling. Daarom vraagt het kabinet om u alleen te melden als u ook daadwerkelijk in de knel komt door de coronacrisis. Hieronder een aantal specifieke eisen vanuit de Rijksoverheid:

  • Gevestigde zelfstandigen vanaf 18 jaar tot en met de pensioengerechtigde leeftijd. 
  • Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
  • Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgevoerd. 
  • Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, zoals ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
  • is vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;
  • woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

 

Waar kan ik de versoepelde Bbz-regeling aanvragen?

Het kabinet is momenteel nog druk bezig met het vormgeven van deze regeling. Daarom is het momenteel nog niet mogelijk om de regeling aan te kunnen vragen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten, en daar zult u straks dan ook terecht kunnen voor uw aanvraag. Hiervoor heeft u een uittreksel nodig van de Kamer van Koophandel en een ID-bewijs. Ook heeft de gemeente informatie over de gezinssamenstelling nodig.

 

Welke regelingen zijn er nog meer voor ondernemers?

De overheid heeft verschillende regelingen gemaakt voor ondernemers en zzp’ers die in de knel zitten door het coronavirus. Alle regelingen vindt u in dit blog

  • Bbz-regeling
  • Noodloket
  • Uitstel van betaling Belastingdienst
  • Verruiming van de BMKB
  • Werktijdverkorting – Noodfonds overbrugging werkgelegenheid

 

Meer over het coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Op de website van het RIVM vindt u de meest actuele informatie over het coronavirus.

 

Schrijf u gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe regelingen en updates. Mocht u nog vragen hebben over de coronavirus regelingen voor ondernemers van de overheid of hulp nodig hebben bij het aanvragen van de regelingen, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij. 

Onze klanten: B Social Media Marketing

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Bianca de Heer van B Social Media Marketing. Bianca deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met haar boekhouding. Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Mijn naam...

Wat kost een boekhouder?

Heeft u een bedrijf en vindt u de administratie en boekhouding maar een vervelende en lastige klus? Een boekhouder kan dan de uitkomst bieden voor u. Maar wat kost een boekhouder eigenlijk? In dit blog leggen wij u uit wat een boekhouder kost en waarop die prijs...

Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor zzp en mkb

  Afgelopen dinsdag werd door het kabinet bekend gemaakt dat er een tijdelijke voorziening inkomensondersteuning komt voor zzp'ers en het mkb die getroffen zijn door de coronacrisis. In dit blog houden wij de nieuwste updates bij over wat er bekend is over deze...

Verandering in de btw-regels voor e-commerce

Op dit moment bestaat er veel onduidelijkheid over de btw-regels in de e-commercesector. Per 1 juli 2021 worden deze regels dan ook verduidelijkt en eerlijker voor de lokale overheden. De wijzigingen in de huidige wet- en regelgeving hebben betrekking op de levering...

Dropshippen; btw berekenen – hoe werkt het?

Steeds vaker krijg ik telefoontjes van ondernemers die zich bezighouden met dropshipping. Vaak hebben deze dropshippers vragen over de btw. Er gaan op het internet namelijk veel artikelen rond waarin verteld wordt dat dropshippers vrijgesteld zijn van btw. Mijns...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more

In verband met vakantie zijn wij gesloten tot 2 maart 2024. Wij zijn telefonisch niet bereikbaar. Indien u klant bij ons bent kunt u ons via WhatsApp een bericht sturen. Indien u geen klant bij ons bent kunt u het beste een mail sturen naar info@zjadvies.nl - na onze vakantie zullen wij dan op uw verzoek terug komen.

Dit zal sluiten in 20 seconden