fbpx

Loading

Als u ondernemer bent, bent u niet automatisch ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wij leggen u graag uit wanneer u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. 

Wat houdt de aangifte inkomstenbelasting in?

Inprincipe dient iedereen met een inkomen aangifte inkomstenbelasting te doen, ook als u dus geen ondernemer bent. De aangifte dient elk jaar voor 1 mei gedaan te worden. Tijdens de aangifte inkomstenbelasting betaalt u belasting over uw inkomsten. Als u ondernemer bent voor de aangifte inkomstenbelasting is deze aangifte. 

 

Inkomen voor de inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting zijn er drie bonnen van inkomen:

– Winst uit onderneming

– Loon uit dienstbetrekking

– Resultaat uit overige werkzaamheden  

 

Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

De Belastingdienst heeft een aantal voorwaarden en eisen gesteld op basis waarvan zij bepalen of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. 

  • Maakt u winst? Zo ja, hoeveel?
    Als u alleen een heel kleine winst hebt of structureel verlies lijdt, is het niet aannemelijk dat u winst gaat maken. Er is dan geen sprake van een onderneming.
  • Hoe zelfstandig is uw onderneming?
    Als anderen bepalen hoe u uw onderneming moet inrichten en hoe u uw werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal geen sprake van een onderneming.
  • Beschikt u over kapitaal?
    Kapitaal is voor veel ondernemingen noodzakelijk. U moet investeren in bijvoorbeeld machines, reclame, inhuur van mensen en verzekeringen. Voldoende kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden, wijst erop dat u mogelijk een onderneming hebt.
  • Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden?
    Als u erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming. U moet daarentegen wel voldoende tijd aan uw werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken.
  • Wie zijn uw opdrachtgevers?
    U streeft ernaar meerdere opdrachtgevers te hebben, onder andere om betalings- en continuïteitsrisico’s te verminderen. Wanneer u meerdere opdrachtgevers hebt, neemt uw afhankelijkheid van een of enkele opdrachtgevers af en neemt uw zelfstandigheid toe.
  • Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten?
    U bent voor uw bestaan afhankelijk van opdrachtgevers. Om ondernemer te zijn, moet u zich voldoende kenbaar maken, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier.
  • Loopt u ‘ondernemersrisico’?
    Bestaat er een kans dat uw opdrachtgevers niet betalen? Gebruikt u uw goede naam voor de uitoefening van uw werkzaamheden? Bent u afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten? Loopt u ‘ondernemersrisico’, dan hebt u waarschijnlijk een onderneming.
  • Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?
    Als u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming, dan bent u mogelijk ondernemer.

 

Ondernemerscheck van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft een ondernemerscheck gemaakt waarmee u kan kijken of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Met deze OndernemersCheck gaat u na of u aan alle voorwaarden voldoet. Aan het einde krijgt u een goede indicatie of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En leest u wat dat voor u betekent. Klik hier om de ondernemerscheck van de Belastingdienst te doen. 

 

Boekhouding uitbesteden aan ZJ Advies

Heeft u hulp bij het doen van uw aangifte inkomstenbelasting? Wij helpen u graag. Als ondernemer kunt u de boekhouding en belastingaangifte al vanaf 49 euro (excl. btw) per maand uitbesteden aan ZJ Advies. Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk onze tarieven. U kunt ons ook op Facebook volgen om op de hoogte te blijven van het laatste fiscale nieuws. 

 

Zwanger als ondernemer; Waar heb ik recht op?

Bent u als ondernemer zwanger en bent u benieuwd of daar regelingen voor zijn? Tegenwoordig heeft u wanneer u zwanger bent en zelfstandig ondernemer bent recht op een financiële regeling. Wij leggen u in dit blog uit waar u recht op heeft.    Regeling Zelfstandige en...

7 tips voor de administratie van uw bedrijf

Iedere ondernemer dient een administratie bij te houden. Het is vaak het klusje waar veel ondernemers tegen op kijken. Wij geven u 7 tips voor uw administratie zodat u deze het beste kan bijhouden.    1. Plan elke week een vast moment  Bij een eenmanszaak met een...

Wat is eHerkenning en hoe vraag je het aan?

U heeft vast wel een eHerkenning voorbij zien komen, maar wat is het eigenlijk en is het verplicht voor ondernemers om aan te vragen? Wij zullen u precies uitleggen wat eHerkenning is, hoe u eHerkenning aanvraagt, wat de kosten zijn van eHerkenning en wij vertellen u...

Regelingen voor ondernemers m.b.t. het coronavirus

  Het coronavirus heeft een grote impact op het bedrijfsleven. Zo worden veel ondernemers en zzp'ers momenteel getroffen door de coronacrisis. De overheid heeft een aantal coronavirus regelingen getroffen voor ondernemers. Wij hebben deze voor u verzameld en...

Dit zijn de Bewaartermijnen van de Belastingdienst

Weet jij welke bewaartermijnen er gelden voor de Belastingdienst? De Belastingdienst; de meeste ondernemers krijgen al hoofdpijn bij het horen van dat woord. Toch moet elke ondernemer in Nederland een degelijke administratie bijhouden en belastingaangiftes doen. Wat...

Prinsjesdag 2022: wat betekent dat voor u als ondernemer?

Gisteren was het weer de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. Prinsjesdag is al sinds meer dan honderd jaar de dag waarop de overheid zijn plannen voor het volgende jaar bespreekt. Onderdeel van deze plannen is het belastingplan. Hierin staan de...

read more

Zakelijke kosten maken om het kosten maken

Laatst belde een zzp’er mij op met de volgende vraag: “Van mijn collega had ik gehoord dat ik meer kosten moet maken, hoe kan ik meer kosten maken?’’. Ik vind dat altijd een lastige vraag om te beantwoorden, omdat je moet voorkomen dat je als zzp’er kosten gaat maken...

read more