fbpx

Loading

Wanneer u een bedrijf begint dient u de keuze te maken wat voor rechtsvorm uw bedrijf wordt. Zo kunt u kiezen uit meerdere rechtsvormen; een eenmanszaak, een vennootschap onder firma, maatschap, een BV, CV of NV. In dit blog vertellen wij u alle informatie die u moeten weten over de eenmanszaak.

 

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een rechtsvorm van een bedrijf, waarbij de onderneming toebehoort aan één persoon. Deze natuurlijke persoon is in zijn geheel verantwoordelijk voor de onderneming. Wanneer u een zelfstandig beroep uitoefent, en dus zzp’er bent, dan heeft u een eenmanszaak nodig. Maar u hoeft niet altijd zzp’er te zijn om een eenmanszaak te starten. Het is namelijk ook mogelijk om als eenmanszaak personeel in dienst te nemen, echter blijft het bedrijf van de natuurlijk persoon.

 

Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Anders dan bij een BV of NV, hoeft u voor een eenmanszaak niet naar de notaris om het bedrijf op te richten. U dient de onderneming wel in te schrijven in het handelsregister. Dit doet u door een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig 50 euro. Indien u ook een uittreksel nodig heeft komt hier nog 15 euro bovenop. Desondanks dat veel mensen denken dat het nodig is om een ondernemingsplan te hebben voor de inschrijving bij de KVK, is dit niet waar. Het is wel handig als u weet wat u gaat doen met uw bedrijf, en u dient een handelsnaam te hebben. Een ondernemingsplan is handig, maar geen verplichting.

 

Aansprakelijkheid

De eenmanszaak is geen rechtspersoon. Dit betekent dat er geen scheiding is tussen het het zakelijke en het privé vermogen van de eigenaar. Dit houdt in dat in geval van faillissement u zowel zakelijk als privé aansprakelijk bent. Indien bedrijven nog geld van uw bedrijf krijgen, kunnen zij dit ook privé bij u ophalen. Houdt hier rekening mee wanneer u een eenmanszaak begint. Het is van belang dat u het risico hiervan afweegt. Wanneer u namelijk failliet gaat dan kunnen ze ook beslag leggen op uw woning, inboedel, auto, etc.

 

Winst uit de eenmanszaak

Omdat er geen scheiding is tussen het privé vermogen en het ondernemersvermogen van de eigenaar, is de winst uit onderneming ook het inkomen voor de ondernemer. Het maakt dan ook niet uit of het nog op uw zakelijke rekening staat, of dat u maandelijks een bedrag overboekt naar uw privé rekening. Alle winst van de onderneming wordt namelijk als inkomen van de ondernemer belast tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

 

Mocht u nog vragen hebben over een eenmanszaak of een andere rechtsvorm, dan kunt u altijd contact op nemen met ZJ Advies B.V. Wij helpen u graag met een passend advies.