fbpx

Loading

Omzet en winst zijn twee termen die u als ondernemer erg vaak hoort en die ook van groot belang zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze twee termen betekenen maar ook wat het verschil is tussen omzet en winst. Wij zullen dat voor u uitleggen met duidelijke voorbeelden.

 

Wat is afzet?

Om duidelijk te maken wat omzet is, is het ten eerste van belang dat u weet wat afzet is. Afzet zijn het aantal producten of het aantal diensten dat u heeft verkocht. Als u bijvoorbeeld vijftig gebakjes heeft verkocht is uw afzet vijftig. Met diensten is dit hetzelfde, wanneer u vijftig keer schilderwerkzaamheden heeft verricht is uw afzet vijftig.

 

Wat is omzet?

Omzet is het totaal van een aantal verkopen in een periode. Zo kunt u bijvoorbeeld de omzet per jaar, per kwartaal of zelfs per dag hebben. De omzet kunt u zowel inclusief btw als exclusief btw berekenen, maar vaak wordt er gesproken over omzet exclusief btw. In een formule kan dit weergegeven worden als: Omzet (incl. btw) = de afzet x de verkoopprijs van een product op dienst. 

Wanneer u voor een gebakje 2 euro vraagt, is uw verkoopprijs 2 euro. U heeft 50 gebakjes verkocht. Dit houdt in dat uw omzet inclusief btw 50 x 2 euro = honderd euro is.

 

Aangifte omzet belasting

Elk kwartaal dient u omzetbelasting te betalen. U dient een aangifte omzetbelasting (ook wel btw-aangifte genoemd) te doen bij de Belastingdienst, hier betaalt u meestal (afhankelijk van uw aanbod) 21% over uw omzet. De voorbelasting op zakelijke kosten kunt u aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Mocht u hulp nodig hebben bij het invullen van uw aangifte omzetbelasting of wilt u advies over de kleine ondernemingsregeling, dan helpt ZJ Advies B.V. u hier graag bij. Onze belastingadviseurs zijn op de hoogte van alle wet- en regelgeving en aftrekposten waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Op deze manier betaalt u nooit te veel belasting. Kijk voor meer informatie op onze pagina over boekhouding en belastingaangifte.

Omzet verhogen

Er zijn een aantal manieren hoe u de omzet van uw bedrijf kunt verhogen, deze zullen wij hieronder voor u opsommen:

  • U kunt de prijs van uw product of dienst verhogen.
  • U kunt meer geld besteden aan marketing en reclame zodat u meer producten of diensten verkoopt.
  • Via acties en aanbiedingen meer klanten aantrekken.
  • Verkoop meer producten of diensten bij dezelfde klant.
  • Wees actief op social media en netwerkbijeenkomsten om nieuwe klanten te benaderen.

 

Wat is winst?

Winst is hetgeen dat u uiteindelijk over houdt, nadat alle kosten van de omzet zijn afgehaald. Winst kan opgedeeld worden in bruto winst en in netto winst. Als ondernemer heeft u bijvoorbeeld te maken met inkoopkosten, voor de gebakjes zijn de inkoopkosten bijvoorbeeld 0,50 euro per stuk. Dat houdt in dat voor 50 gebakjes, de inkoopkosten 25 euro zijn. Om de brutowinst te berekenen doet u de omzet minus de inkoopkosten. Dit houdt in dat de brutowinst 50 euro omzet – 25 euro inkoopkosten = 25 euro brutowinst is.

Maar, u heeft natuurlijk nog veel meer kosten. Zo heeft u bijvoorbeeld te maken met personeelskosten, huurkosten en reclamekosten. Wanneer u al deze kosten van uw brutowinst afhaalt, houdt u uiteindelijk uw nettowinst over. Voor de gebakjes wordt ook nog reclame gemaakt, hier betaald de bakker 10 euro voor. Zijn nettowinst is dus 25 euro brutowinst – 10 euro reclamekosten = 15 euro nettowinst.

Over de nettowinst dient u uiteindelijk tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, belasting over te betalen. Daarom is het vaak voordelig om te zorgen dat uw nettowinst op een zo laag mogelijk bedrag uit komt. Op deze manier hoeft u minder belasting te betalen. Er zijn een aantal belastingvoordelen en aftrekposten waar u gebruik van kan maken.

 

Winst verhogen

Er zijn een aantal manieren hoe u de winst van uw bedrijf kunt verhogen, deze zullen wij hieronder voor u opsommen:

  • Bespaar op kosten, kijk welke kosten onnodig zijn.
  • Wanneer u producten aanbiedt, kijk of u de producten goedkoper kan inkopen, zodat uw inkoopprijs lager is.
  • Geef minder korting.
  • Werk aan de productiviteit van het personeel, wanneer het personeel minder uren hoeft te werken bespaart u personeelskosten.

 

Leidt een hogere omzet tot meer winst?

Vaak wordt er gedacht dat een hogere omzet meer geld oplevert voor de ondernemer. Zoals u nu weet, hoeft dat dus niet altijd zo te zijn. Een hoge omzet hoeft niet heel veel te zeggen. Als u bijvoorbeeld auto’s verkoopt van 100.000 euro per stuk is uw omzet vanzelfsprekend veel hoger, dan een bakker die gebakjes verkoopt van 2 euro per stuk. Echter heeft degene die die auto’s verkoopt vele hogere inkoopkosten, personeelskosten en reclame kosten dan de bakker. Hierdoor zou het heel goed kunnen dat de bakker uiteindelijk meer winst heeft, dan de auto verkoper. Terwijl de omzet van de auto verkoper beduidend hoger is. Vergroot dus niet je omzet, maar vergroot je winst.

 

Omzet en winst; Wat zijn nou de verschillen?

Zoals u heeft gelezen zijn omzet en winst verschillende begrippen. Wanneer de omzet meer wordt, hoeft het niet te betekenen dat de winst meer wordt. Ook wanneer de winst meer is, hoeft dit niet te betekenen dat de omzet meer is. Het verschil is dat de winst geen invloed kan hebben op de omzet, maar de omzet wel invloed kan hebben op de winst.

 

Omzet en winst in uw boekhouding verwerken

De omzet en winst dient u op de correcte wijze in uw boekhouding te verwerken. Tijdens de aangifte omzet belasting en aangifte inkomstenbelasting moet u ook aangeven hoeveel uw omzet en winst bedraagt. Daarom is het van belang dat u, uw boekhouding goed op orde heeft, dit is dan ook verplicht vanuit de Belastingdienst. Mocht u hulp nodig hebben bij u boekhouding, dan kunt u de complete boekhouding uitbesteden aan ZJ Advies B.V. Onze belastingadviseurs staan u graag te woord. ZJ Advies B.V. is uw partner op fiscaal en juridisch gebied. U kunt altijd contact met ons opnemen hierover als u meer informatie wilt. Wij zijn telefonisch, per mail, per WhatsApp of via één van onze sociale media kanalen bereikbaar voor u.