fbpx

Loading

De zelfstandigenaftrek verlaagt uw fiscale winst en kan ervoor zorgen dat u als ondernemer minder inkomstenbelasting betaalt. Echter zal vanaf 2020 de zelfstandigenaftrek verlaagd worden. Wat betekent dit voor u als ondernemer?

 

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat u van uw winst mag aftrekken. Om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek dient u te voldoen aan het urencriterium en dient u ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Het aanvragen van de zelfstandigenaftrek is niet nodig, u dient dit alleen aan te geven tijdens de aangifte inkomstenbelasting dat u hier gebruik van wilt maken.

 

Heb ik recht op de zelfstandigenaftrek?

De belastingdienst heeft een aantal criteria gesteld waaraan u moet voldoen als u gebruik wilt maken van de zelfstandigenaftrek. Ten eerste dient u ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Via de test van de Belastingdienst kunt u erachter komen of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.  Daarnaast dient u te voldoen aan het urencriterium, dit houdt in dat u in een jaar minimaal 1225 uur aan uw onderneming heeft besteed, en dit op de correcte wijze heeft bijgehouden. Meer hierover leest u in ons blog over het bijhouden van de urenadministratie. Tot slot dient u aan het begin van het jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt te hebben.

 

Hoeveel bedraagt de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek was altijd een bedrag van maximaal € 7.280,- dat u van uw winst mocht aftrekken. Het kabinet heeft besloten dat vanaf 2020 in stapjes de zelfstandigenaftrek verlaagd zal gaan worden naar uiteindelijk een bedrag van maximaal €5.000,- per jaar in 2028. In de tabel hieronder staan de exacte bedragen weergegeven hoeveel de zelfstandigenaftrek per jaar zou gaan bedragen.

Jaar Aftrek
2020 € 7.030,-
2021 € 6.750,-
2022 € 6.500,-
2023 € 6.250,-
2024 € 6.000,-
2025 € 5.750,-
2026 € 5.500,-
2027 € 5.250,-
2028 € 5.000,-

 

Waarom wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd?

De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd omdat het kabinet hiermee de verschillen tussen ondernemers en werknemers willen verkleinen. De bedoeling hiermee is voornamelijk om de schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door de zelfstandigenaftrek te verlagen komt er geld beschikbaar, dit zal onder andere gebruikt worden om de loonheffingskorting voor werknemers te kunnen verhogen. Dit is positief voor de mensen in loondienst.

 

Ga ik er als ondernemer op achteruit?

Uiteindelijk gaat u er als ondernemer nauwelijks tot niets op achteruit, dit natuurlijk afhankelijk van uw situatie. Dit komt namelijk doordat de arbeidskorting en de algemene heffingskortingen binnen de inkomstenbelasting verhoogd zullen worden. Hiermee wordt de zelfstandigenaftrek dus weer gecompenseerd.

 

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben over de zelfstandigenaftrek dan kunt u altijd contact met ons opnemen. ZJ Advies B.V. is uw partner op fiscaal en juridisch gebied en wij helpen u graag met uw boekhouding en belastingaangifte.

 

Boekhouding uitbesteden Contact