Het is weer bijna tijd voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Om uw winst te verlagen, zodat u minder belasting hoeft te betalen, kunt u gebruik maken van verschillende aftrekposten. De mkb-winstvrijstelling is hier één van. In dit artikel leest u wat de mkb-winstvrijstelling is en of u er recht op heeft.
Wat is de mkb-winstvrijstelling?
Tijdens uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kunt u gebruik maken van meerdere aftrekposten waarmee u uw winst verlaagd. Een lagere fiscale winst houdt in dat u minder belasting hoeft te betalen, daarom is het vaak voordelig om gebruik te maken van de aftrekposten. De mkb-winstvrijstelling is zo’n aftrekpost op de winst van uw onderneming. In 2019 en 2020 bedraagt deze 14% van de winst.
Wanneer heb ik recht op de mkb-winstvrijstelling?
Wanneer u een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en u winst maakt uit uw onderneming heeft u recht op de mkb-winstvrijstelling. Om gebruik te maken van de mkb-winstvrijstelling hoeft u niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. De mkb-winstvrijstelling hoeft niet aangevraagd te worden, de vrijstelling is namelijk onderdeel van de aangifte inkomstenbelasting.
Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?
Om de mkb-winstvrijstelling te berekenen dient u van uw winst eerst de ondernemersaftrek af te halen. De ondernemersaftrek bestaat uit:
- zelfstandigenaftrek
- startersaftrek
- startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
- meewerkaftrek
- aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
- stakingsaftrek
Wanneer u deze aftrekposten van uw winst heeft afgehaald dient u van dat bedrag de toevoeging van het fiscale oudedagsreserve (FOR) ervan af te trekken. Over de fiscale winst die u overhoudt mag u 14% van de mkb-winstvrijstelling aftrekken. Over het bedrag dat u dan nog overhoudt dient u belasting te betalen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Tijdens de aangifte inkomstenbelasting wordt het bedrag automatisch berekend.
Overzicht belastingvoordelen voor ondernemers
Wij hebben voor u een overzicht opgesteld waar de belangrijkste belastingvoordelen en aftrekposten voor ondernemers op staan, waar u gebruik van kunt maken. In dit overzicht vindt u de meest voorkomende belastingvoordelen waar u als ondernemer gebruik van kan maken zodat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Ontvang het overzicht nu gratis door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief waarbij u fiscale tips over boekhouding en belasting voor uw onderneming ontvangt.
Aangifte inkomstenbelasting uitbesteden aan ZJ Advies
Mocht u hulp nodig hebben bij het gebruik maken van de aftrekposten, dan helpen wij u graag. Wij kunnen zowel voor bedrijven als voor particulieren de aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk onze tarieven.
WET DBA: Handhaving schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de wet DBA handhaven. Dit betekent dat de Belastingdienst gaan controleren op schijnzelfstandigheid. Er is nog veel onduidelijk, maar ik leg u graag uit wat dit mogelijk voor u en uw bedrijf kan betekenen. Wanneer ben ik...
read moreOnze klanten: The M Bar
Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding. Wie ben je en wat voor bedrijf heb je? Ik ben Zoë Adriaanse en ik...
read moreGrijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op
Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken? Een grijs kenteken...
read more
Recente reacties