fbpx

Loading

Het is weer bijna tijd voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Om uw winst te verlagen, zodat u minder belasting hoeft te betalen, kunt u gebruik maken van verschillende aftrekposten. De mkb-winstvrijstelling is hier één van. In dit artikel leest u wat de mkb-winstvrijstelling is en of u er recht op heeft.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

Tijdens uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kunt u gebruik maken van meerdere aftrekposten waarmee u uw winst verlaagd. Een lagere fiscale winst houdt in dat u minder belasting hoeft te betalen, daarom is het vaak voordelig om gebruik te maken van de aftrekposten. De mkb-winstvrijstelling is zo’n aftrekpost op de winst van uw onderneming. In 2019 en 2020 bedraagt deze 14% van de winst.

 

Wanneer heb ik recht op de mkb-winstvrijstelling?

Wanneer u een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en u winst maakt uit uw onderneming heeft u recht op de mkb-winstvrijstelling. Om gebruik te maken van de mkb-winstvrijstelling hoeft u niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. De mkb-winstvrijstelling hoeft niet aangevraagd te worden, de vrijstelling is namelijk onderdeel van de aangifte inkomstenbelasting.

 

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

Om de mkb-winstvrijstelling te berekenen dient u van uw winst eerst de ondernemersaftrek af te halen. De ondernemersaftrek bestaat uit:

Wanneer u deze aftrekposten van uw winst heeft afgehaald dient u van dat bedrag de toevoeging van het fiscale oudedagsreserve (FOR) ervan af te trekken. Over de fiscale winst die u overhoudt mag u 14% van de mkb-winstvrijstelling aftrekken. Over het bedrag dat u dan nog overhoudt dient u belasting te betalen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Tijdens de aangifte inkomstenbelasting wordt het bedrag automatisch berekend.

 

Overzicht belastingvoordelen voor ondernemers

Wij hebben voor u een overzicht opgesteld waar de belangrijkste belastingvoordelen en aftrekposten voor ondernemers op staan, waar u gebruik van kunt maken. In dit overzicht vindt u de meest voorkomende belastingvoordelen waar u als ondernemer gebruik van kan maken zodat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Ontvang het overzicht nu gratis door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief waarbij u fiscale tips over boekhouding en belasting voor uw onderneming ontvangt.

 

Aangifte inkomstenbelasting uitbesteden aan ZJ Advies

Mocht u hulp nodig hebben bij het gebruik maken van de aftrekposten, dan helpen wij u graag. Wij kunnen zowel voor bedrijven als voor particulieren de aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk onze tarieven.

Onze klanten: Thatsme Fotografie

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Veerle van Willigenburg van Thatsme Fotografie. Veerle deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met haar boekhouding. Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Als...

Eenmanszaak vs. Besloten Vennootschap

Loading

Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming?

Kies je als ondernemer in spe voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, naamloze vennootschap of een van de andere rechtsvormen die er zijn? Verreweg de meeste ondernemers in Nederland kiezen voor de eenmanszaak of de besloten vennootschap, maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee rechtsvormen en wat is een rechtsvorm nu eigenlijk? 

Urenadministratie bijhouden voor zzp’ers

Als ondernemer wil je waarschijnlijk zo min mogelijk tijd besteden aan het bijhouden van de boekhouding en de administratie. Het bijhouden van een urenadministratie is geen verplichting. Toch kan het bijhouden van een urenadministratie voor veel (belasting)voordelen...

Opdrachtgever betaalt niet; wat te doen?

Een opdrachtgever die niet betaalt; elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wat kunt u doen om te voorkomen dat een opdrachtgever niet betaalt? En wat kunt u doen als een opdrachtgever niet betaalt? ZJ Advies B.V. helpt u hier graag bij.   Zorg voor...

Debiteuren en crediteuren – de verschillen

Een paar weken geleden hadden wij een blog geplaatst over de balans. Op de balans staan onder andere de debiteuren en de crediteuren. Maar wat zijn dit en wat zijn de verschillen tussen debiteuren en crediteuren. Dit behandel ik vandaag in dit blog voor u.   Wat zijn...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more

In verband met vakantie zijn wij gesloten tot 2 maart 2024. Wij zijn telefonisch niet bereikbaar. Indien u klant bij ons bent kunt u ons via WhatsApp een bericht sturen. Indien u geen klant bij ons bent kunt u het beste een mail sturen naar info@zjadvies.nl - na onze vakantie zullen wij dan op uw verzoek terug komen.

Dit zal sluiten in 20 seconden